Pompeo lõpetas USA välisministeeriumi palkamiskeelu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mike Pompeo.
Mike Pompeo. Foto: Ting Shen / imago/Xinhua/Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo lõpetas eile uute töötajate värbamisele kehtestatud moratooriumi välisministeeriumis – samm, mis oli üks tema eelkäija Rex Tillersoni ebapopulaarsuse põhjusi.

Pompeo edastas otsuse sõnumiga välisametkonna personalile, kellega tal on kolmapäeval kavas kinnine kohtumine.

«Me oleme täna selle otsuse üle ääretult rõõmsad,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Heather Nauert ajakirjanikele, märkides, kui frustreeriv oli äraütlemine paljude välisministeeriumisse tööle tulla soovijate jaoks.

Välisministeerium, mille palgal on Washingtonis üle 70 000 ja veel tuhandeid kõikjal üle maailma, saab nüüd palgata inimesi vastavalt kongressi lubatud rahastustasemele.

Diplomaatilisi töötajaid esindav mõjuvõimas USA välisteenistuste ühing teatas, et on rahul selge üksmeelega kongressi ja valitsuse vahel, et diplomaatia on tähtis osa Ameerika riikliku julgeoleku tööriistakastist.

Pompeo eelkäija Rex Tillerson kehtestas 2017. aasta veebruaris ametisse saades diplomaatide palkamisele moratooriumi osana laiaulatuslikust, kuid ebaõnnestunud katsest välisministeeriumi tööd ümber korraldada.

Märtsis vallandatud Tillerson nõustus USA presidendi Donald Trumpi nõudmisega vähendada välisametkonna eelarvet 30 protsenti. Kongress ei kiitnud sellist eelarvekärbet siiski heaks, pidades seda ohtlikuks ajal, kui Ühendriikide diplomaadid püüavad toime tulla mitme globaalse kriisiga.

Naftafirma Exxon Mobil endise tegevjuhi Tillersoni samm tekitas välisministeeriumis palju paksu verd ning valitsus tunnistas ajapikku probleemi olemasolu ametkonnas.

16 kuud pärast Trumpi esimese ametiaja algust on kümned välisministeeriumi kõrged ametikohad ning suursaadiku positsioonid välisriikides endiselt täitmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles