Jalgpalli MM võib Venemaa ja Suurbritannia diplomaatilisele kriisile uue tõuke anda (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaklus Inglismaa ja Venemaa toetajate vahel 2016. aastal.
Kaklus Inglismaa ja Venemaa toetajate vahel 2016. aastal. Foto: David Klein / Sportimage/PA Images/Scanpix

Suvel Venemaal toimuvatele jalgpalli maailmameistrivõistlustele reisivatele Inglismaa poolehoidjatele on edastatud tõsine hoiatus.

Fänne on teavitatud, et tänavatel valvavad korda politsei ja sõjaväepolitsei üksused.

Samuti on südamele pandud, et igal juhul tuleks vältida kultuuriliselt ja ajalooliselt tundlikel teemadel laulmist ning mälestusmärkide juurde oma lippude viimist. Eriti palutakse tähelepanu pöörata Volgogradis ehk endises Stalingradis, kus Punaarmee Teise maailmasõja ajal suuri kaotusi kandis.

OMONi ametnikud Volgogradis.
OMONi ametnikud Volgogradis. Foto: TATYANA MAKEYEVA / REUTERS/SCANPIX

Arvatakse, et Venemaale reisib kuni 10 000 Inglismaa fänni ja kardetakse, et ette tuleb mitmeid väga tõsiseid vahejuhtumeid. 2016. aasta jalgpalli EMil Prantsusmaal toimusid tõsised kokkupõrked Venemaa ja Inglismaa fännide vahel.

Kõige rohkem ollakse mures nende poolehoidjate üle, kes Venemaale reisides liigselt alkoholi tarbivad ja antisotsiaalseks muutuvad. Inglismaa fännid on võõrsilmängudel korduvalt silma paistnud poliitiliselt ebakorrektsete lauludega. Näiteks lauldi Hispaanias laule Gibraltari kohta ning Saksamaa fänne mõnitatakse tänini Teise maailmasõja eest.

Kuna juba enne turniiri on Venemaa ja Suurbritannia vahel pinged kõrged eksspioon Sergei Skripali mürgitamise tõttu, siis võib juhtuda, et Briti ametnikud peavad pärast MMi alustama suuremat sorti «päästeoperatsiooni».

Nimelt on erinevate rikkumiste eest ette nähtud väga karmid karistused ja halvasti käituvate fännide jaoks võib kuu aega kestvast puhkusest saada hoopis mitme aasta pikkune õudusunenägu mõnes Venemaa vanglas.

Sellisel juhul tuleks just Briti diplomaatidel hakata vutifänne tagasi kodumaale aitama, seega Inglismaa fännide vahistamise ja vangistamise korral võib puhkeda senisest veelgi teravam diplomaatiline kriis.

Karistused, mis võivad Inglismaa fänne Venemaal oodata:

  • Piletitega kaubitsemine - uue seaduseelnõu kohaselt ootab piletitega kaubitsejaid iga müüdud pileti eest 23 500 eurone trahv ja riigist väljasaatmine.
  • Avaliku korra rikkumine ja tahtlik kehavigastuste tekitamine - vahistamine, 330 euro suurune trahv, kuni 15-päevane kinnipidamine, kuni 60 tundi ühiskondlikult kasulikku tööd või kuni seitsme aasta pikkune vanglakaristus.
  • Massirahutuste korraldamine - 8-15 aasta pikkune vanglakaristus.
  • Huligaanitsemine - 6600 eurone trahv, kuni 480 tundi ühiskondlikult kasulikku tööd või kuni viis aastat sunnitööd.
  • Võimuesindaja vastu vägivalla kasutamine - kuni 10 aasta pikkune vangistus.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles