KOHALIK VAADE. Türgi valimiste lahingutandriks saab meedia

Barçin Yinanç
, Ajakirjanik, Hürriyet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Recep Tayyip Erdoğani vastased meeleavaldajad Londonis.
President Recep Tayyip Erdoğani vastased meeleavaldajad Londonis. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP / Scanpix

Türgi erakorraliste valimiste eel võitlevad valijate tähelepanu nimel kaks vastandlikku jõudu – (välisriikide) libauudiste kampaania ja range meediakontrolliga riigi opositsiooni oaasiks saanud sotsiaalmeedias sündinud liikumised.

Türgi peab juunis erakorralisi valimisi, kuid meedia seda ei kajasta ja avalik debatt puudub. Päev pärast valitsuse teadet 24. juunil erakorraliste valimiste korraldamiseks tõstatasin küsimuse ja kirjutasin, et valimistesse sekkumine kas «tavalise kahtlusaluse» Venemaa või Türgi lääneliitlase poolt ei ole sugugi ebareaalne stsenaarium.

Vastupidiselt pingetele Türgi ja Euroopa liitlaste vahel naudivad Ankara ning Moskva üsna harmoonilist suhet, mida riikide liidrid on kirjeldanud strateegilise partnerlusena.

President Recep Tayyip Erdoğan ei nämmuta sõnu, kui on tarvis Euroopa riigijuhte kritiseerida, Venemaa suunaline retoorika on olnud aga oluliselt kaalutletum, seda isegi siis, kui Türgi 2015. aasta novembris Vene sõjalennuki alla tulistas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles