Ukraina süüdistab vahistatud RIA Novosti ajakirjanikku riigireetmises (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrõlo Võshõnski.
Kõrõlo Võshõnski. Foto: Genya Savilov / AFP/Scanpix

Ukraina julgeolekuteenistuse (SBU) ametnikud otsisid eile läbi Venemaa riikliku uudisteagentuuri RIA Novosti kontori Kiievis. Kinni peeti üks ajakirjanik, keda kahtlustatakse riigireetmises.

Selline süüdistus on Venemaa vihale ajanud ning teinud murelikuks ka lääneriigid. Eile nimetas Venemaa president Vladimir Putini kõneisik Dmitri Peskov ajakirjanik Kõrõlo Võshõnski kinnipidamist skandaalseks ja häbiväärseks juhul, kui see oli seotud tema tööga. RIA Novosti ajakirjanike sõnul peeti Vyshinski kinni tema Kiievis asuva kodu lähedal.   

Kiievile alluva Krimmi peaprokuröri büroo teatel esitati ajakirjanikule süüdistus riigireetmises. See tähendab, et süüdimõistmise korral tuleks Vyshinskil kuni 15 aastat trellide taga veeta.

Viktor Kononenko selgitusi jagamas.
Viktor Kononenko selgitusi jagamas. Foto: Genya Savilov / AFP/Scanpix

SBU asejuht Viktor Kononenko ütles ajakirjanikele, et Vene-Ukraina topeltkodakondsusega Vyshinski viibis 2014. aastal Krimmis, kus levitas koos oma alluvuses töötanud ajakirjanikega materjali, mis õigustas Krimmi annekteerimist.

Kononenko sõnul sai Vyshinski just selle eest Putinilt isegi autasu. Propagandamaterjalide tootmise eest tasuti ajakirjanikule heldelt, sest separatistide toetamine tõi igal kuul tema pangakontole umbes 100 000 eurot.

Eile teatas SBU esindaja Olena Gitlianska, et uurib Venemaa valitsuse kontrollitud meediakanalite võrku, mida kasutatakse vahendina hübriidsõjas Ukraina vastu.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov teatas, et Venemaa ootab põhimõttelist teadaannet OSCE meediavabaduse eest vastutavalt isikult. Välisministri väitel pole tegu esimese korraga, mil Ukraina võimud Vene ajakirjanike tegevust takistavad.

OSCE esindaja väljendaski muret läbiotsimiste üle ja palus Ukrainal vältida «ebavajalikke piiranguid».

USA välisministeeriumi kõneisik Heather Nauert ütles, et Ühendriigid jagavad Ukrainaga muret Venemaa propaganda üle. Samas kutsus ta üles Ukrainat seaduse piirides tegutsema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles