KOHALIK VAADE. Hämarad ärisidemed nõudsid Horvaatia asepeaministri ametikoha

Jure Brankovič
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horvaatia peaminister Andrej Plenkovič ja majandusministri ametikohalt tagasi astuma pidanud Martina Dalić (vasakuk).
Horvaatia peaminister Andrej Plenkovič ja majandusministri ametikohalt tagasi astuma pidanud Martina Dalić (vasakuk). Foto: ANTONIO BRONIC / REUTERS / SCANPIX

Horvaatia suurima ettevõtte päästmine ei ole lihtne ülesanne, kuna Agrokor moodustab ligi kaks protsenti riigi kogutoodangust. Paraku ähvardab toidu- ja jaekaubandusgrupp, mille võlg on kuus miljardit eurot, riigi majanduse põhja lasta. Olukorda ei paranda seegi, et oligarh Ivica Todoriči impeeriumi toega asutatud firma on endiselt mängukann poliitikute mängulaual.

Esimesed teated Horvaatia majanduse ime probleemidest murdsid 2014. aastal tõusulainena seni valitsenud vaikuse. Sellest ajast on rakendatud erinevaid meetmeid, et saada lahti Todoričist, kellel õnnestus ohutult Londonisse põgeneda.

Tegevuskava nägi ette valitsuse kontrolli all tegutseva kriisireageerimisrühma sisse seadmist. Kuid arvestades seda, et firma suurim laenuandja on Venemaa Sberbank, on ilmselgelt suur vend idast kohalikele poliitikutele käpa peale pannud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles