Gaza kokkupõrgetes hukkus 50 Hamasi liiget (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja Gaza-Iisraeli piiril.
Meeleavaldaja Gaza-Iisraeli piiril. Foto: Lewis JOLY/SIPA/Scanpix

Hamasi poliitbüroo ametniku teatel hukkus esmaspäeval Iisraeli-Gaza piiril toimunud kokkupõrgetes 50 rühmituse liiget.

Rühmituse boliitbüroo vanemametnik Salah al-Bardaweel eitas väiteid, et rühmitus saatis Iisraeli piirile tavakodanikke surema.

«Viimastes meeleavaldustes hukkus märtrina 62 inimest, 50 neist olid Hamasist ja 12 olid muud inimesed,» teatas al-Bardaweel. «Need on ametlikud arvud.»

Iisraeli ametnikud on kasutanud al-Bardaweeli sõnu tõestusena, et meeleavaldused Iisraeli-Gaza piiril korraldas Hamas.

Iisraeli kaitsejõudude kõneisik Jonathan Conricus postitas Twitterisse klipi intervjuust al-Bardaweeliga ja märkis: «Hamasi vanemametnik tegi selgeks, kes Hamasi korraldatud mässus hukkusid: «62 märtrist 50 olid Hamasi liikmed». Tema sõna selle peale. See ei olnud rahumeelne protest.»

Hamasi kõneisik Abdel Latif Quanau keeldus telefonivestluses hukkunute seost Hamasiga kinnitama. «Mul ei ole täpseid andmeid, kuid meeleavaldustest võtsid osa kõik osapooled ja kõik nad võeti sihikule,» märkis Quanau.

«Protestid olid rahumeelsed ja sisaldasid endas nii poliitilist kui militaarset tiiba. Qassemi brigaad, Hamas, Islamidžihaad ja kõik teised fraktsioonid on osa palestiina rahvast. Kui inimesed otsustasid liikuda, liikusid koos nendega ka kõikide eri fraktsioonide esindajad. Ja nagu erinevad fraktsioonid tegelevad sõjalise vastupanuga, tegelevad nad ka rahumeelse vastupanuga,» lisas Quanau.

Viimaste meeleavalduste korraldamise eest vastutuse võtnud Ahmed Abu Artema aga kahtleb Hamasi pakutud arvudes. «See on retoorika. Ma ei usu, et arvud on kinnitust saanud, reporter provotseeris teda selle küsimusega,» märkis Artema, lisades, et isegi kui arvud on õiged, on kõik fraktsioonid osa palestiinlaste ühiskonnast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles