Prokurör: Argentina sõjavägi piinas Falklandi sõja ajal oma sõdureid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentina nekrut ülekuulamisprotsessil.
Argentina nekrut ülekuulamisprotsessil. Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/DAVID/Scanpix

Prokurör andis eile käsu 27 Argentina sõjaväeametniku vahistamiseks oma sõdurite piinamise eest Falklandi sõja ajal 36 aastat tagasi.

Kohtuasi puudutab 22 väidetavat piinamisjuhtumit sõja ajal, mille Argentina pidas 1982. aastal Atlandi ookeani lõunaosas asuvate saarte pärast Suurbritanniaga. Piinamist rakendas Yapeyu sihtrühm, nähtus föderaalprokuröride veebilehelt.

Rio Grande föderaalprokurör Marcelo Rapoport ütles, et saarel paiknenud sõjaväeametnikele anti juhised viia erinevate väeteenistusse võetud sõdurite kallal läbi piinamisakte, et kõrvaldada väidetav distsipliini puudumine, mille põhjustas riietuse ja toidu nappus.

Kasutatud piinamisviiside seas olid nelja posti külge kinnitatud ohvrite venitamine ja nende sellisesse asendisse jätmine tundideks külma ilma ajal, samuti sõdurite lumme matmine. Veteranid on mõlemast piinamisviisist varem teatanud.

Kohtuasi sai alguse 2007. aastal ning sellele andis 2015. aastal uue tõuke konfliktiga seotud salastatud sõjaväedokumentide avalikustamine.

Sõda algas 1982. aasta 2. aprillil, kui Argentina väed hõivasid diktaator Leopoldo Galtieri käsul saarestiku. London saatis hispaania keelt kõnelevas maailmas Malviinidena tuntud saari tagasi vallutama Briti ekspeditsioonijõud. Relvakonfliktis hukkus kokku 649 Argentina sõdurit, 255 Briti sõdurit ja kolm tsiviilelanikku ning see lõppes brittide võiduga.

Suurbritannia keeldub 1833. aastast selle valduses olevate saarte staatuse üle läbirääkimisi pidamast, väites, et ligi 3000 saareelanikku hääletasid 2013. aasta referendumil Ühendkuningriigi koosseisu jäämise poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles