Galerii ja videod: Hawaii tõstis Kilauea vulkaani tõttu ohutaset kõrgeimale tasemele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hawaii suure saare ohutaset tõsteti kõrgeimale tasemele pärast seda, kui Kilauea vulkaan paiskas atmosfääri ligi nelja kilomeetri kõrguse tuha- ja suitsusamba.

USA geoloogiainstituut väljastas teisipäeval kõrgeima taseme hoiatuse Kilauea vulkaani aktiivsuse kasvu tõttu, hoiatades, et pea nelja kilomeetri kõrgune tuha- ja suitsusammas häirib tõsiselt piirkonna lennuliiklust.

Geoloogiainstituudi töötaja Michelle Coombs märkis, et teadlased ei ole kindlad, mis suure tuhapurske põhjustas, kuid ilmselt oli tegu kogunenud surve väljalaskmisega.

Eile raputas vulkaani peamist kaldeerat maavärin magnituudiga 4,4, kahjustades tõsiselt piirkonna teid ja elumaju. Geoloogiainstituut hoiatab, et maavärinad võivad sageneda.

Instituut hoiatas, et Kilauea kraatris võib tekkida uus purse, mis võib paisata tuhka kuni 15 kilomeetri kaugusele.

Peale tuha paneb elanikke muretsema ka maalõhedest immitsev mürgine väävliaur, mis pääseb maapinnale 21 vulkaanilise tegevuse tõttu tekkinud prao kaudu.

Hawaii suursaare ametnike sõnul on toksilised gaasid saavutanud mõnes piirkonnas eluohtliku taseme ja ka lühiajaline piirkonnas viibimine võib tekitada hingamisraskusi.

Lisaks purskab vulkaanilistest pragudest ka laavat, kõige suuremast lõhest kohati kuni 30 meetri kõrgusele.

Laava on hävitanud elumaju ja sõidukeid. Kokku on hävinud vähemalt 37 objekti.

Elanikel on aktiivsesse vulkaanilisse piirkonda ohtlik naasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles