Iiri peaminister hoiatas Suurbritanniat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iirimaa peaminister Leo Varadkar (paremal ees) kohtus täna Sofias Suurbritannia peaministri Theresa Mayga (vasakul ees).
Iirimaa peaminister Leo Varadkar (paremal ees) kohtus täna Sofias Suurbritannia peaministri Theresa Mayga (vasakul ees). Foto: Virginia Mayo / AP/Scanpix

Iiri peaminister Leo Varadkar manitses täna Suurbritanniat selgitama, kuidas kavatsetakse hoida Euroopa Liidust lahkumise järel avatuna piiri Iirimaa ja Põhja-iirimaa vahel, ja ähvardas kokkuleppele mittejõudmise korral kõneluste nurjumisega.

Me peame teadma, et see on toimiv ja õiguslikult funktsioneeriv ja me pole veel näinud midagi, mis oleks selle lähedalgi,» ütles Varadkar Bulgaaria pealinnas Sofias Euroopa Liidu ja Lääne-Balkani riikide tippkohtumisele saabudes.

Suurbritannia on lubanud lahkuda Brexiti jõustudes 2019. aasta 29. märtsil EL-i ühisturult ja tolliliidust ja lubanud samal ajal vältida nn kõva piiri teket enda koosseisu kuuluva Põhja-Iirimaa ning EL-i liikme Iirimaa vahel.

EL-i liidrid annavad hinnangu Brexiti-kõneluste käigule juuni lõppus peetaval tippkohtumisel ning tahavad oktoobriks kokkulepet Suurbritannia lahkumislepingus, et esitada see heakskiitmiseks Euroopa Parlamendile ja liikmesriikide parlamentidele.

«Kui me ei saavuta juuniks tõelist ja olulist edu, peame tõsiselt küsima, kas lahkumisleping üldse sünnib,» sõnas Varadkar. Nii Suurbritannia kui EL on lubanud vältida naasmist tollikontrolli juurde, kuid Ühendkuningriik ei ole veel teinud ettepanekut, millega EL nõus oleks.

EL on jäänud kindlaks nõudmisele, et Iiri piiriprobleem tuleb lahendada igasuguse Brexiti leppe eeltingimusena, seejärel tuleb aga liikuda edasi kaubanduskõnelustega ning Suurbritannia ja EL-i tulevaste suhete määratlemisega.

Suurbritannia tahab lahkuda EL-i tolliliidust, et riik saaks Brexiti järel teiste maailma riikidega piiranguteta kaubandusleppeid sõlmida.

EL ja Briti valitsus on kokku leppinud, et kui Põhja-Iirimaa ja Iirimaa vahel ei suudeta lahkumiskõnelustel välja mõelda lahendust niinimetatud kõva piiri vältimiseks, siis püsib Põhja-Iirimaa EL-i tolliliidus seni, kuniks pooled suudavad lahenduse leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles