Põhja-Korea keeldub suhete paranemiseni kõnelustest Lõunaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: AFP/SCANPIX

Põhja-Korea ei pea kõnelusi Souliga praeguses diplomaatilises olukorras, teatas neljapäeval Pyongyang, kutsudes Lõuna-Korea ametnikke «ignorantseteks ja ebakompetentseteks».

Kõrgetasemeline kohtumine kahe naaberriigi vahel pidi toimuma kolmapäeval, kuid Pyongyang taganes sellest sama päeva hommikul, tuues põhjuseks Lõuna-Korea ja USA ühisõppused Max Thunder.

Kaks nädalat kestvad õppused algasid 11. mail ja hõlmavad kokku umbes sadat sõjalennukit. Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA teatas, et õppuste näol on tegemist provokatsiooniga, sest seal harjutatakse rünnakut Põhja-Korea vastu ja see on vastuolus Korea poolsaarel aset leidnud «positiivsete poliitiliste arengutega».

«Kuni see tõsine olukord, mis viis Põhja-Lõuna kõrgetasemeliste kõneluste peatamiseni, on lahendatud, ei ole kunagi lihtne istuda praeguse Lõuna-Korea režiimiga vastamisi,» ütles Põhja pealäbirääkija Ri Son Gwon KCNA-le.

Põhja-Korea on ka hoiatanud, et 12. juuniks kavandatud tippkohtumine USA-ga võib ära jääda, kui Ühendriigid nõuavad neilt tuumaarsenalist loobumist.

Ri kritiseeris ka Souli reaktsiooni kohtumise ärajätmisele.

«Antud võimaluse juures on praegused Lõuna-Korea võimud selgelt näidanud, et nad on ignorantne ja ebakompetentne grupp, kel pole elementaarset arusaama hetkeolukorrast,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles