USA tahab moodustada globaalset koalitsiooni Iraani vastu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo, kaitseminister James Mattis ja riiklik julgeolekunõunik John Bolton.
USA välisminister Mike Pompeo, kaitseminister James Mattis ja riiklik julgeolekunõunik John Bolton. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix

Washington tahab ehitada globaalset koalitsiooni Iraani režiimi ja selle destabiliseerivate tegevuste vastu, teatas USA välisministeerium eile.

Kava üksikasjad avaldab esmaspäeval välisminister Mike Pompeo, kes teeb siis oma esimese suure välispoliitika pöördumise pärast aprillis ametisse saamist.

«USA kavatseb teha kõvasti tööd koalitsiooni kokkupanemise nimel,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Heather Nauert.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Heather Nauert.
USA välisministeeriumi pressiesindaja Heather Nauert. Foto: Cheriss May/Sipa USA/Scanpix

«USA tahab tuua kokku palju riike üle maailma konkreetse eesmärgiga vaadata Iraani režiimi läbi realistlikuma prisma, mis hõlmaks kõiki selle destabiliseerivaid tegevusi, mis pole vaid oht piirkonnale, vaid oht maailmale laiemalt,» lisas ta.

Nauerti sõnul ei saa koalitsioon olema Iraani-vastane, sest USA seisab kindlalt Iraani rahva taga, erinevalt Iraani režiimist ja selle halbadest tegudest.

Ta tõmbas ka paralleeli uue algatuse ning USA juhitud rahvusvahelise koalitsiooni vahele, mis sõdib Süürias ja Iraagis äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

Nauert ei täpsustanud, kas Iraani režiimi vastu suunatud koalitsioonil saab olema ka sõjaline osa.

Tema sõnul võttis välisministeerium esmaspäeval vastu umbes 200 välisdiplomaati, kellele selgitati USA presidendi Donald Trumpi otsust lahkuda Iraani tuumaleppest ja seda, millised on edasised sammud.

Leppest lahkumine pälvis kriitikat ka USA liitlastelt Saksamaalt, Suurbritannialt ja Prantsusmaalt, kes on leppe osalised.

Ajakirjanikud küsisid Nauertilt, kas Euroopa riigid on nõus uue koalitsiooniga liituma. Nauert vastas, et paljud USA liitlased täielikult mõistavad ega pigista silma kinni Iraani tegevuste osas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles