Ecuador loobus Londoni saatkonna kulukatest turvameetmetest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange.
Julian Assange. Foto: Peter Nicholls / Reuters / Scanpix

Ecuador teatas eile, et loobub oma Londoni saatkonna täiendavatest turvameetmetest, sest uurimine tuvastas, et riik on kulutanud viis miljonit dollarit luureoperatsioonile WikiLeaksi asutaja Julian Assange'i kaitseks.

President Lenín Moreno andis korralduse pärast seda, kui ajalehed Guardian ja Focus Ecuador tõid päevavalgele, et eelmise presidendi Rafael Correa valitsus oli palganud rahvusvahelise turvafirma ja agendid jälgima Assange'i külalisi, saatkonna töötajaid ja isegi saatkonna juures viibivaid Briti politseinikke.

Ecuador lõikas märtsis ära Assange'i suhtluse välismaailmaga, kuna ta rikkus 2017. aastal antud lubadust mitte sekkuda teiste riikide asjadesse.

Assange (46) palus Ecuadori saatkonnalt varjupaika 2012. aastal, et pääseda väljaandmisest Rootsile, kus teda süüdistati seksuaalvägivallas.

Rootsi lõpetas möödunud aastal uurimise, kuid Briti võimud on valmis Assange'i kautsjonitingimuste rikkumise eest kinni pidama. Assange kardab väljaandmist USA-le, sest WikiLeaks avaldas 2010. aastal Ühendriikide salastatud dokumente ja kirjavahetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles