USA ähvardab Nord Stream 2 tõttu Saksamaad sanktsioonidega (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Stream 2 torud.
Nord Stream 2 torud. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriikide diplomaat hoiatas, et Saksamaa otsus jätkata Läänemere põhja Venemaalt lähtuva gaasijuhtme Nord Stream 2 ehitamist võib tuua kaasa USA sanktsioonid.

USA välisministeeriumi energeetika-alane abisekretär Sandra Oudkirk sõnas eilsel visiidil Berliinis, et USA seisab vastu Nord Stream 2 ehitusele, kuna see aitab suurendada venemaa negatiivset mõju regioonis.

«Me kasutame nii palju mõjujõudu kui võimalik,» märkis Oudkirk, lisades, et projekti lõpetamiseks kasutatakse esmalt diplomaatilisi meetmeid, kuid aseministri sõnul on Kongress andnud loa ka Venemaa torujuhtmele sanktsioonide kehtestamiseks.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel kohtub täna Sotšis Venemaa riigipea Vladimir Putiniga, et arutada Nord Stream 2 projekti ja USA otsust Iraani tuumaleppest taganeda.

Hoolimata üldisest Venemaa-suunalisest karmist poliitikast on Merkel torujuhtme projekti kaitsnud, öeldes, et Saksamaa peab kindlustama oma gaasivarude tagavara.

Saksamaa esindaja Moskvas Dirk Wiese teatas, et praeguste erimeelsuste ajal on torujuhtme ja Iraani tuumaleppe säilitamise projektid võimaluseks Venemaaga suhteid säilitada.

11 miljardit maksev projekt suurendaks kahekordselt Venemaa võimekust Lääne-Euroopasse gaasi tarnida.

Gazprom alustas koostöös lääne firmadega Läänemere rannikul ehitustööks ettevalmistusi juba sel nädalal. Saksamaa tehastes toodetakse juba tuhandeid terastorusid, et merealust võrgustikku varustada.

Oudkirki sõnul tekitab projekt julgeolekuküsimusi, kuna juhib gaasi transiidi Ukrainast mööda. Kiiev sõltub suuresti aga gaasitransiidist saadavatest tuludest. Samuti võib Venemaa suurendada oma mõju Läänemerel, kuhu tuleks paigaldada kaasaegseid jälgimisseadmeid.

«See projekt lubaks torujuhtme trassile paigaldada uut tehnoloogiat ja see on oht,» lisas diplomaat.

Oudkirk tõi välja, et Venemaa on minevikus kasutanud gaasitarnete katkestamist Ukrainas poliitilise relvana ning Washington muretseb, et Moskva võib kasutada Nord Streami Lääne-Euroopas sarnasel eesmärgil.

Diplomaat eitas väiteid, et USA seisab torujuhtmele vastu, kuna soovib suurendada oma vedelgaasi eksporti Euroopasse.

Saksa ametnikud on teadvustanud vajadust Ukraina huvide eest seista. Merkel saatis sel nädalal Moskvasse ja Kiievisse majandusminister Peter Altmaieri, et kindlustada gaasitransiidi jätkumine Ukraina kaudu. Riik teenib praegu aastas gaasi transiidilt kuni kaks miljardit eurot.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles