Poola tabas Vene hübriidsõja üksuse (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola lipp.
Poola lipp. Foto: Sergei Fadeitšev/TASS/Scanpix

Poola luureagentuur paljastas Venemaa hübriidsõja üksuse tegevuse, mis üritas kallutada avalikku arvamust Kremli kasuks ja lüüa kiilu Poola ja Ukraina vahele.

Poola luureagentuur ABW teatas eile, et on paljastanud üksuse, mis üritas infosõja taktikaga lüüa kiilu Poola ja Ukraina vahele ning tegeleda Poola ühiskonnas Kremlile kasuliku meelsuse tekitamisega.

Varssavi on otsustanud ühe riigivaenuliku tegevusega seotud isiku riigist välja saata ja keelata neljale isikule riiki sisenemise. Ühendust süüdistatakse hübriidsõja laadses tegevuses.

«Nende eesmärk on destabiliseerida meie riigi sotsiopoliitilist olukorda,» lausus ABW kõneisik Stanislaw Zaryn. «Jekaterina C. algatas tegevused, mille eesmärk on Poolas venemeelsete gruppide positsiooni tugevdamine ning Poola ja Ukraina vahelise konflikti tekitamine,» lisas Zaryn väljasaadetavale isikule viidates.

Zaryni sõnul oli üksuse üheks taktikaks ajalooliste sündmuste tõlgenduste propageerimine, mis võiks tekitada pingeid ukrainlaste ja poolakate vahel ning kallutada avalikku meelsust Moskva kasuks.

Kuigi Poola on Ukrainas läänemeelsete suundumuste toetaja, jagavad riigid keerulist minevikku. Teise maailmasõja ajal hukkusid paljud poolakad Saksa okupatsiooni ajal Ukraina rahvuslaste käe läbi, mis oli kättemaks Poola kolonialismi ja ukrainlaste jõhkra kohtlemise eest minevikus.

Viimasel kahel aastal on tekkinud ajalooliste erimeelsuste tõttu mõlemas riigis rahvuslike vaadete uus tõus.

Lisaks Poolale on Venemaad hübriidsõjas süüdistanud teisedki NATO riigid.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles