Küünilisuse tipp: Putin soovis Skripalile «tugevat tervist» (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters/Scanpix

Vene president Vladimir Putin soovis Salisburys keemiarelvaga rünnatud ja reedel haiglast lahkunud endisele Vene-Briti topeltagendile Sergei Skripalile «tugevat tervist» ja kordas taas oma varasemat seisukohta, et ta poleks sõjaliseks otstarbeks valmistatud mürgiga kokkupuutumist üle elanud.

«Jumal andku talle tugevat tervist...kui kasutatud oleks sõjaliseks otstarbeks valmistatud mürki, oleks mees sündmuskohal surnud. Tänu jumalale on ta taastunud ja haiglast lahkunud,» ütles Putin Sotšis ühisel pressikonverentsil Saksa kantsleri Angela Merkeliga.

Üle kahe kuu tagasi Suurbritannias Salisburys närvimürgirünnaku ohvriks langenud endine spioon Skripal kirjutati täna haiglast välja.

Skripal ja tema tütar Julia mürgitati 4. märtsil. Julia paranes kiiremini ja lubati juba aprillis haiglast välja, aga tema isa seisund oli raskem. Salisbury haigla kinnitas täna, et nüüd on mõlemad patsiendid välja kirjutatud, kuid nende edasist asukohta turvalisuse huvides ei avaldata.

Briti valitsuse teatel viitavad kõik märgid Moskva seotusele mürgitamisega ning Vene valitsus on keeldunud selgitamast, kuidas sai võimalikuks Nõukogude Liidus sõjalisel otstarbel välja töötatud närvimürgi Novitšok kasutamine Suurbritannias. Londoni sõnul oli Venemaal rünnaku sooritamiseks võime, motiiv ja tahe. Moskva eitab seotust vahejuhtumiga.

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) kinnitas aprillis pärast Salisburys sündmuspaigalt võetud proovide analüüsimist Suurbritannia andmeid, mille põhjal oli endise Vene luuraja ja tema tütre mürgitamiseks kasutatud närvimürk algselt pärit Venemaalt.

OPCW peadirektor Ahmet Üzümcü ütles mai algul, et Skripalide mürgitamiseks võidi kasutada 50-100 grammi Novitšokki vedelal kujul.

Lääneriigid reageerisid mürgitamisjuhtumile solidaarsusžestiga Suurbritanniale, saates kollektiivselt välja üle 150 diplomaatilise kattevarju all tegutsenud Vene luuraja. Venemaa vastas nn peegelmeetmetega Vene diplomaate välja saatnud riikidele.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles