USAs on nädalas keskmiselt üks koolitulistamine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästetöötajad Texase koolimaja juures.
Päästetöötajad Texase koolimaja juures. Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA/Scanpix

USA on ainus arenenud riik maailmas, kus koolitulistamised ei vähene ja eile sai Texases taas surma kümme inimest.

Santa Fe linna keskkoolis avas 17-aastane õpilane tundide alguses klassikaaslaste pihta tule. Isale kuulunud käsirelva ja püssi kasutanud noormees lasi maha 10 inimest ja veel 10 sai haavata.

Tulirelvade leviku vastase organisatsiooni Everytown for Gun Safety andmetel on Ühendriikides keskmiselt üks koolitulistamine nädalas.

Eile tuli tulistamisteade ka Georgia osariigist. Atlanta politsei ütles, et tulevahetuses keskkooli lõpuaktuselt tulnud inimeste vahel sai üks surma ja teine haavata.

Koolid ei ole enam laste jaoks turvalised, sest relvavägivald on muutunud epideemiaks, mis nõuab Ühendriikides aastas 33 000 inimelu. Paljud ameeriklased suhtuvad olukorda fatalistlikult.

Kui laipu lugema ei pea, ei ületa enamik koolitulistamisi isegi üleriigilise ajakirjanduse uudisekünnist.

Ajalehe Washington Post kogutud andmetest nähtub, et alates 1999. aastast on Ühendriikides koolitulistamist omal nahal kogenud üle 214 000 alg- ja keskkooliõpilase.

Surma on saanud vähemalt 139 õpilast, õpetajat ja muud koolitöötajat.

Igapäevaseks saanud telepilt üle spordiplatside kabuhirmus põgenevatest lastest ja pisarais noortest, kes meenutavad tapetud kaaslasi ja kogetud surmahirmu, on pannud küsima, kas koolidel peaksid olema turvaväravad, või tuleks õpetajad relvastada.

Veebruaris lasi poolautomaatrelvadega varustatud noormees oma endises Florida koolis maha 17 inimest.

Jõhker vereasun ja selle mõjul relvade vastu välja astunud noored käivitasid liikumise, mis nõuab seaduste muutmist ja rangemat kontrolli tulirelvade üle.

Protestimarsid toimusid USAs ja paljudes teistes riikides. 24. märtsil tuli tänavatele kaks miljonit inimest, nõudes samme relvade kättesaadavuse vastu.

Sadu tuhandeid Ameerika koolilapsi on hakatud nimetama koolitulistamise põlvkonnaks.

Seadusandluses ei ole aga seni mingid muudatusi sündinud, vaid mõnes osariigis on rakendatud üksikuid meetmeid.

President Donald Trump on pakkunud välja idee relvastada õpetajad.

Koolitulistamise määratlus ei ole väga täpne ja sestap on ka seda kajastavad arvud erinevad, kuid kindel on üks - USAs on koolitulistamisi väga palju rohkem kui ülejäänud arenenud maailmas ja nende sagedus pigem kasvab.

Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) viis 2000.-2013. aastani läbi aktiivsete tulistajate uuringu ja leidis, et massitulistamiste arv USAs kasvab.

70 protsendil juhtudest kestab tulistamine viis minutit või alla selle, mis jätab korrakaitsele väga vähe aega reageerida.

24,4 protsenti kõigist tulistamistest leiab aset koolides ja teistes haridusasutustes.

FBI tõdeb, et koolitulistamistes on üha rohkem ohvreid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles