Iraan ootab ELilt tuumaleppe päästmises käegakatsutavaid tulemusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ali Akbar Salehi ja ELi energiakomisjonär  Arias Canete.
Ali Akbar Salehi ja ELi energiakomisjonär Arias Canete. Foto: STR / AFP/Scanpix

Iraan ootab ära, kas Euroopa suudab saavutada USA sanktsioonide vastu käegakatsutavaid tulemusi ja langetab siis otsuse tuumaleppe kohta, ütles aatomienergiaagentuuri juht pärast Euroopa Komisjoni energiavolinikuga kohtumist.

«Pall on ELi väljakupoolel. Nad on esitanud mitmesuguseid ettepanekuid, eks me näe, kas need ka teoks saavad,» ütles Ali Akbar Salehi ajakirjanikele.

Ta kohtus Teheranis EK energiavoliniku Miguel Arias Cañetega, kes tuli tutvustama plaani, kuidas jätkata Iraani nafta- ja gaasitarneid ning kaitsta Euroopa ettevõtteid USA uute sanktsioonide eest.

Cañete on esimene lääne ametnik, kes külastab Iraani pärast USA presidendi Donald Trumpi otsust astuda välja 2015. aasta tuumaleppest ja kehtestada Iraanile taas sanktsioonid, mis tabavad ka riigis tegutsevaid Euroopa ettevõtteid.

«Muidugi on sanktsioonidega tõsised probleemid,» tunnistas Cañete koos Salehiga ajakirjanikele esinedes. Ta lubas, et Euroopa Liit püüab saavutada erandeid ettevõtetele, mis teevad investeeringuid.

Salehi tunnistas Euroopa pingutusi, kuid lisas: «Me tahame käegakatsutavaid tulemusi, vastasel juhul teeme oma otsused. Mina isiklikult ei taha, et sellised otsused tehtaks.»

Iraan on ähvardanud jätkata tööstusliku uraani piiramatut rikastamist, kui tema huve ei suudeta kaista.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles