Taiwani president lubab Hiina ähvarduste tõttu julgeolekut tõhustada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taiwani president Tsai Ing-wen (vasakul) ja kaitseminister Yen Teh-fa.
Taiwani president Tsai Ing-wen (vasakul) ja kaitseminister Yen Teh-fa. Foto: Tyrone Siu / Reuters/Scanpix

Taiwani valitsus tugevdab julgeolekumeetmeid vastuseks Hiina sõjalisele ähvardusele, ütles president Tsai Ing-wen.

President andis lubaduse vastuseks interneti teel tulnud küsimustele, kuid ei täpsustanud kavandatavate julgeolekumeetmete olemust.

Taiwanlased esitasid presidendi ametlikul Facebooki-lehel Tsaile väinaüleste suhete kohta 56 küsimust.

Taiwani valitsus on viimasel ajal andnud tõuke kodumaise relvatööstuse arendamisele, et vastata Pekingi survele sõjaväeõppustega saare ümbruses.

Mandri-Hiina ja Taiwan lõid lahku pärast 1949. aasta kodusõda ning kuigi Taiwan näeb end iseseisva riigina, ei ole ta kunagi ametlikult iseseisvust välja kuulutanud. Peking käsitleb aga Taiwani oma territooriumina, mille taasliitmiseks kasutatakse vajadusel jõudu.

2016. aastal presidendiks valitud Tsai ei poolda Pekingi ühe Hiina põhimõtet ja sellest johtuvat ühendamisvajadust. «Me tugevdame tööd kogu ühiskonna julgeoleku nimel,» kirjutas Tsai ja lisas, et valitsus jälgib eriti valvsalt Hiina poolt tulevaid ähvardusi.

Hiina väed on Tsai ametiajal saatnud korduvalt sõjalennukid Taiwani rannikule ja lennukikandja Taiwani Mandri-Hiinast eraldavasse 170 kilomeetri laiusesse väina.

Peking on ähvardanud Taiwani rünnata, kui ta peaks ametlikult iseseisvuse välja kuulutama või ühinemiskõneluste vastu tõrkuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles