Venezuelas algavad presidendivalimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Maduro.
Nicolas Maduro. Foto: CARLOS JASSO / REUTERS/Scanpix

Venezuelas algavad täna valimised, millega president Nicolás Maduro loodab oma ametiaega pikendada.

Opositsioon boikoteerib ennetähtaegseid presidendivalimisi, mille suur osa rahvusvahelisest kogukonnast on ebaseaduslikena hukka mõistnud.

Madurol on kaks vastaskandidaati, mõlemad ekspresident Hugo Cháveze kunagised toetajad, kes on end praegustest võimudest distantseerinud.

Venezuela presidenti Nicolas Maduro valimisplakatid. 
Venezuela presidenti Nicolas Maduro valimisplakatid. Foto: JUAN BARRETO / AFP

Tõsiseks vastaseks võib pidada 56-aastast endist linnapead ja kuberneri Henri Falcóni, kel ei õnnestunud aga saada opositsioonijuhtide toetust. Ta esindab erakonda Progressiivne Areng.

Teine kandidaat on vähetuntud pastor Javier Bertucci.

Maduro on Cháveze poliitilise järglasena juhtinud kunagist rikast naftariiki alates 2013. aastast. Tema võimuperioodi iseloomustab hüperinflatsioon, toidu- ja ravimite nappus, lokkav kuritegevus ning vee-, elektri- ja transpordiühenduste katkemine, mis on toonud kaasa elanikkonna rahulolematuse ja vägivaldsed protestid.

Kõigest hoolimata ei ole 55-aastase endise bussijuhi võidus kahtlust. Madurole alluvad valimis- ja sõjaväevõimud ning opositsioon on kutsunud rahvast valimisi boikoteerima.

Maduro vastaskandidaadi Henri Falconi reklaamiv grafiti. 
Maduro vastaskandidaadi Henri Falconi reklaamiv grafiti. Foto: LUIS ROBAYO / AFP

Eurasia Groupi analüütik Risa Grais-Targow ütles, et rahva leige huvi kahandab ilmselt osalust ja võimaldab Madurol saavutada võit suuremate ühiskondlike vastulöökideta.

Rahva meeleoludest teadlikuna lubas Maduro laupäeval majandusrevolutsiooni, kui ta tagasi valitakse.

Washingtoni sõnul on valimised petuskeem Maduro võimu säilitamiseks. USA on kehtestanud Venezuelale režiimi isoleerimiseks sanktsioonid.

Venezuela valimistel võib kodumaal osaleda 20,3 miljonit kodanikku. Veel 107 000 inimest hääletab välismaal.

Valimised peetakse ühes voorus, presidendi ametiaeg on kuus aastat ja algab 2019. aasta jaanuarist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles