Birma käsib rohingja põgenikel piirialalt lahkuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohingja  Birma ja Bangladeshi vahelisel piirialal.
Rohingja Birma ja Bangladeshi vahelisel piirialal. Foto: YE AUNG THU / AFP/Scanpix

Birma julgeolekujõud edastavad Bangladeshi piiri lähedal rohingja põgenikele kõlaritest korraldusi lahkuda otsekohe kahe riigi vaheliselt eikellegimaalt, rääkisid põgenikud.

Birma Arakani osariigist augustis puhastusoperatsiooni eest põgenenud islamiusku rohingjadest umbes 6000 on jäänud kitsale maaribale Bangladeshi piiril.

Suurem osa ligi 700 000 põgenikust on asunud elama Bangladeshi hiiglaslikesse laagritesse, kuid väiksem osa ei ole nõus kahe piiri vahelisest puhvertsoonist lahkuma.

Birma, ehk Myanmar nõustus veebruaris lõpetama kõlarite kasutamise, et käskida rohingjadel tsoonist lahkuda ja Bangladeshi minna. Ka osa vägedest viidi eikellegimaa servast minema.

Sel nädalavahetusel hakkasid aga valjuhäälditest ette hoiatamata taas korraldused kaikuma, ütlesid rohingja kogukonna juhid. «Eile mängisid nad seda mitu korda ja täna on see hommikust saadik kordunud. See häirib väga ja tekitab paanikat,» ütles Mohammad Arif, üks eikellegimaa laagri juhtidest.

Sõnumid on birma ja rohingja keeles ning neis kästakse põgenikel Birmale alluvalt alalt lahkuda, ähvardades vastasel korral karistusega. «Me oleme Myanmari kodanikud. See on meie isamaa. Meil on täielik õigus siia jääda. Miks me peaksime kusagile mujale minema?» ütles teine kogukonnaliider Dil Mohammad.

Bangladeshi piirivalve jälgib toimuvat.

«Oleme märganud, et nad sidusid valjuhääldid laagri lähedale piiritara äärde puude külge,» ütles kohalik piirivalvekomandör.

Birma ja Bangladesh leppisid novembris kokku rohingjade repatrieerimises Birma Arakani osariiki, kuid protsess on takerdunud ja pooled süüdistavad teineteist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles