Zarif: ELi poliitilisest toetusest tuumaleppe kooshoidmiseks ei piisa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif 28. aprillil Moskvas.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif 28. aprillil Moskvas. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Euroopa Liidu riikide poliitilisest toetusest Iraani tuumaleppe päästmiseks ei piisa ja vaja on investeeringute suurenemist, ütles Iraani välisminister Mohammad Zarif pühapäeval.

«Hulga Euroopa Liidu firmade otsused lõpetada tegutsemine Iraanis teeb asjad palju keerulisemaks,» lausus Zarif pärast kohtumist ELi energiavoliniku Miguel Arias Cañetega.

Iraanis viibiv Cañete on esimene Lääne ametnik, kes riiki külastab pärast USA presidendi Donald Trumpi otsust viia USA leppest välja.

«Ühendriikide tuumaleppest lahkumise tõttu on Iraani avalikkuse ootused ELi suunal suurenenud... ning ELi poliitilisest toetusest tuumaleppele ei piisa,» lausus Zarif riiklikule telekanalile IRIB.

Mitu välisfirmat peatas Iraanis tegutsemise ja ootavad ära, kuidas kõnelused ELi liikmesriikide seas lõpevad.

Prantsuse naftahiid Total teatas eelmisel nädalal, et jätab pooleli 4,8 miljardit dollarit maksva investeerimisprogrammi Iraanis, juhul kui Washington lubab karistada Totali Iraanis töötamise eest.

Teine Prantsuse energiahiid, Engie, teatas laupäeval, et peatab inseneritööd Iraanis enne novembrit, kui USA Iraani-sanktsioonid hakkavad taas kehtima.

«EL peab astuma konkreetseid täiendavaid samme, et suurendada investeeringuid Iraani. EL-i lubadus rakendada tuumalepet ei lange kokku suurte Euroopa firmade teadetega arvatavast lahkumisest,» lausus Zarif.

Cañete sõnul tunnistab ta, et aega napib ning Euroopa tegutsema investeeringute ja naftaostude kaitseks.

Iraan ähvardas jätkata uraani tööstuslikku rikastamist «piiranguteta», kui riigi huve ei kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles