Texase koolitulistajale ei saa surmanuhtlust nõuda ja ta võib vangist vabaneda (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dimitrios Pagourtzis
Dimitrios Pagourtzis Foto: Handout / AFP/Scanpix

Prokuröridel pole võimalik USAs Texases koolis tule avanud 17-aastasele Dimitrios Pagourtzisele surmanuhtlust nõuda ning ta võib oma 57. sünnipäevaks vangist vabaneda, vahendab USA Today. 

USA ülemkohtu 13 aastat vanale otsusele tuginedes, võib kaheksa õpilast ja kaks õpetajat tapnud Pagourtzis aastal 2058 vanglast vabaneda. Siis oleks teismeline umbes 57-aastane. 

Kuigi Texas on Pagourtzisele sarnaseid teismelisi kohtus täiskasvanutena kohelnud, leidis Ülemkohus 2005. aastal, et surmanuhtlus rikub ameeriklaste põhiseaduslikke õigusi. Lisaks otsustas Ülemkohus aastal 2012, et alaealistele ei saa nõuda eluaegset vangistust.

«Need märgilised kohtuotsused põhinevad arusaamal, et 17-aastased ja nooremad pole kognitiivselt välja arenenud ja ei oska eristada õiget valest,» ütles Colorado ülikooli professor Michael Radelet, kes annab surmanuhtluste puhul tihti kohtutele ka eksperthinnanguid.

«Taolised eriti vägivaldsed juhtumid panevad mõned inimesed mõtlema, et nad väärivad surma,» lisas ta. «Ostus keskendub siiski alaealise aju arengule.»

Radeleti sõnul oleks vale arvata, et Pagourtzist pole võimalik kuritegude eest vastutusele võtta. «40 aastat on karm karistus, mida kanda ja isegi siis ei pruugi vanglakomitee teda vabadusse lubada.»

Surmanuhtluste uurija Victor Streibi sõnul on 1642. aastast saadik USAs hukatud vähemalt 366 alaealist. Texases on 1976. aastast alates aset leidnud 551 hukkamist, mis moodustab umbes kolmandiku USA kõikidest hukkamistest. Hetkel ootab Texases surmaotsuse elluviimist 243 vangi.

Alaealisena sooritatud kuriteo eest hukati USAs viimati vang 2003. aastal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles