Pompeo ähvardas Iraani ja esitas uued nõudmised (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mike Pompeo.
Mike Pompeo. Foto: Win McNamee / AFP/Scanpix

USA suurendab finantssurvet Iraanile ajaloo kõige karmimate sanktsioonidega, ütles välisminister Mike Pompeo täna.

«Rakendame Iraani režiimi vastu enneolematut finantssurvet. Teherani liidritel ei maksa meie tõsiduses kahelda,» ütles Pompeo. «Iraan ei saa enam kunagi Lähis-Idas domineerimiseks carte blanche´i,» lausus välisminister, tutvustades USA uut strateegiat Iraani suhtes.

USA president Donald Trump teatas 8. mail tema sõnul puudulikust Iraani tuumaleppest lahtiütlemisest ning lubas kehtestada karmid majandussanktsioonid.

Pompeo ütles täna, et USA lahkub Iraani tuumaleppest lihtsal põhjusel: see ei suutnud tagada USA rahva turvalisust riskide eest, mille on tekitanud islamivabariigi liidrid.

Välisminister esitas kõnes 12 nõudmist, mida uus võimalik tuumalepe Iraaniga peaks hõlmama. Nende seas on uraani rikastamise lõpetamine, plutooniumi eeltöötlemise keeld, tuumainspektoritele piiramatu ligipääsu tagamine kõikjal riigis, kõigi USA kodanike vabastamine, huthimässuliste toetamise lõpetamine Jeemenis, kõigi vägede väljaviimine Süüriast ning Iisraeli ähvardamise lõpetamine.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles