Rootsi õpetab rahvast sõjaolukorras käituma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna avaldatud trükis, milles antakse rahvale juhiseid sõjaolukorras käitumiseks.
Täna avaldatud trükis, milles antakse rahvale juhiseid sõjaolukorras käitumiseks. Foto: PONTUS LUNDAHL / AFP/Scanpix

Rootsi valitsus esitles täna trükist, milles antakse elanikele nõu, kuidas tegutseda sõja, looduskatastroofi või küberrünnaku korral.

Trükis pealkirjaga «Kui tuleb kriis või sõda» avaldatakse 13 keeles ja valitsuse soovil. Selles antakse näiteks nõu, kuidas otsida peavarju, millist toitu varuda ja millist teavet usaldada. Trükise peaks saama kõik 4,8 miljonit majapidamist ajavahemikus 28. maist 3. juunini.

20-leheküljelises trükises näidatakse koos illustratsioonidega, milliste ohtudega Rootsi silmitsi seisab. Ohtude seas on sõda, loodusõnnetused ja terrorirünnakud.

«Isegi kui Rootsi on turvalisem kui paljud teised riigid, siis ohud on ikkagi olemas,» lausus tsiviilkaitseameti MSB juht Dan Eliasson. «On tähtis, et kõik teaksid, mis meid ohustab, et saaksime valmistuda juhuks, kui midagi tõsist juhtub,» lisas Eliasson.

«See võib mõjutada kaupade, näiteks toidu importi. Isegi kui sõda ei käi Rootsis, võib see meid mõjutada,» sõnas trükise projektijuht Christina Andersson.

Trükises soovitatakse inimestel mõelda ja valmistuda erinevateks olukordadeks. Näpunäiteid jagatakse näiteks olukordadeks, kus pole kütet, toidu ostmine, valmistamine ja hoiustamine on raskendatud, kraanist ei tule vett ja sularahaautomaadid, mobiiltelefonid ning internet ei tööta. 

Soovitatakse ka infoallikate tausta kontrollida, hoiatades selle eest, et juba praegu üritavad riigid ja organisatsioonid väärtushinnanguid ja käitumist kontrollida ning vastupanuvõimet vähendada. Kinnitatakse, et rünnaku korral ei anta kunagi alla ning usaldada ei tasu seda, kui kutsutakse üles vastupanust loobuma. 

Rootsi valitsuse poolt avaldatud trükis.
Rootsi valitsuse poolt avaldatud trükis. Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

Ettevalmistusest rääkivas osas soovitatakse varuda pudelivett, riideid, magamiskotte ning sellist toitu, mis ei rikne kiiresti ning mida saab vähese veega valmistada. 

Relvakonflikti korral pannakse südamele, et igaühel on kohustus riiki aidata ning Rootsi kaitsmiseks läheb kõiki vaja. Appi võidakse kutsuda kõik inimesed vanuses 16 kuni 70 eluaastat. 

Viimati avaldati selline trükis 1961. aastal külma sõja ajal. Esmakordselt jagati sarnase sisuga trükiseid 1943. aastal ehk Teise maailmasõja ajal, mil Rootsi oli neutraalne. Aastatel 1961-1991 said regulaarselt juhiseid valitsusametnikud.

Kuigi sel korral ühtegi riiki otsesõnu ei nimetata, avaldati trükis ajal, mil NATO ja Venemaa suhted on pingelised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles