Leedu erikomisjon: filmilegend Banionis ei olnud KGB agent

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donatas Banionis.
Donatas Banionis. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Leedu lustratsioonikomisjon jõudis järeldusele, et filmilegend Donatas Banionis ja dirigent Saulius Sondeckis ei teinud endise nõukogude eriteenistuse KGB-ga koostööd.

«Nii Banionis kui ka Sondeckis, tuginedes olemasolevatele andmetele, ei teinud KGB struktuuridega salajast koostööd. Juurdluse käigus selgitasime välja, et pole objektiivset rikkumise poolt, see tähendab, ei ole mingit tegevust ja tulemusi. Selle alusel, tuginedes ka kohtupraktikale, me jõudsimegi sellisele otsusele,» ütles BNS-ile lustratsioonikomisjoni esimees Algimantas Urmonas.

Tänavu jaanuaris teatas Leedu genotsiidi ja elanikkonna vastupanu uuringute keskus, et meie seast lahkunud tuntud leedu näitleja Banionis ja tuntud dirigent Sondeckis olid nõukogude okupatsiooni aastatel kantud KGB agentide nimekirja.

Ajaloolased rõhutavad, et agentide registreerimise raamatus esineb ebatäpsusi ja sel põhjusel tuleb materjale hinnata koos muude ajalooliste allikatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles