Ametisse vannutatud CIA uus juht tahab saata rohkem agente välitööle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gina Haspel.
Gina Haspel. Foto: Alex Edelman/CNP/AdMedia/SIPA/SCANPIX

USA Luure Keskagentuuri (CIA) uus juht Gina Haspel ütles esmaspäeval ametissevannutamise tseremoonial, et tahab saata rohkem agente välitööle, parandada agentuuri töötajate keeleoskust ning tugevdada töösuhteid partnerriikide luureametitega.

Haspel vannutati ametisse Virginia osariigis Langleys asuvas CIA peakorteris. «Seisan kangelannade õlgadel, kes ei otsinud kunagi avalikkuse heakskiitu, vaid teenisid inspiratsioonina järgmistele põlvkondadele,» lausus ta.

«Ma ei seisaks täna siin teie ees ilma tähelepanuväärse vapruse ja pühendumuseta, mida on näidanud mitu põlvkonda naisohvitsere,» ütles ta. «Nii suurtes kui ka väikestes rollides panid nad proovile stereotüüpe ning murdsid maha ja avasid uksi ülejäänutele.» 

Haspel ütles, et tunneb end naissoost luureohvitseride «võlglasena», uhkust võimaluse eest käia nende jälgedes ning kanda edasi nende pärandit. «Tahan, et CIA praegune juhtkond oleks eeskujuks ja mentoriks uuele luureohvitseride põlvkonnale.» 

USA peamise välisluureagentuuri sõnul kulus pea 50 aastat, enne kui CIA juhiks tõusis agentuuri operatiivtöötaja. Ta viskas nalja, et nüüd, kus tal on ametissekinnitamise protsess selja taga, teab ta, miks see nii kaua aega võttis.

Haspeli ametissekinnitamise protsess senatis kulges raskelt, sest ta oli seotud terrorismis kahtlustatute piinamisega pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid.

Tseremoonial osalenud president Donald Trump kiitis Haspelit, kes ilmuas tema sõnul «väga negatiivsest poliitikast» kantud protsessi ajal julgust.

USA-s «pole kedagi, kes oleks paremini kvalifitseeritud» eelseisvaks tööks, lausus Trump. Ta lisas, et Ameerika kaitsmise nimel Haspel «ei taandu iialgi».

President kiitis ka CIA töötajaid ja nimetas neid «kõige paremateks luureprofessionaalideks planeedil».

«Selle agentuuri erakordsed mehed ja naised väärivad erakordset juhtimist,» lisas ta.

Trump mälestas ka teenistuse käigus hukkunud CIA töötajaid, öeldes, et «nende loood teenistusest, ohverdustest ja julgusest elavad igavesti».

Haspel juhtis pärast 2001. aasta 11. septembri rünnakuid 2002. aastal Tais salavanglat, kus kasutati Al-Qaeda kahtlusaluste ülekuulamisel uputamise matkimist.

Ta lubas kandidaadina senati luurekomiteele, et ei taaskäivita 2002.-2005. aasta ülekuulamisprogrammi, mille käigus kinnipeetavaid piinati.

Haspeli kandidatuur tekitas erimeelsusi nii Vabariikliku kui ka Demokraatliku Partei siseselt. Lõppastmes toetas ametissenimetamist suurem osa vabariiklasi ja kuus demokraati. Hääletusel ei osalenud vabariiklane John McCain, kes võitleb ajuvähiga ja on Haspeli ametissenimetamise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles