Välismeedia saabus Põhja-Korea tuumarajatise sulgemist kajastama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Koreasse suunduv CNN ajakirjanik.
Põhja-Koreasse suunduv CNN ajakirjanik. Foto: Thomas Peter / Reuters/Scanpix

Väike rühm välisajakirjanikke jõudis täna Põhja-Koreasse, et kajastada sel nädalal kavandatud tuumarajatise sulgemist.

Lõuna-Korea meediat sündmusele ei oodata.

Pyongyang lubab ajakirjanduse piiratud ligipääsu sündmusele, mis peaks kinnitama, et ta teeb teoks lubaduse peatada maa-alused tuumakatsetused ja mandritevaheliste ballistiliste rakettide katsetamine.

Moratoorium kuulutati välja enne Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja USA presidendi Donald Trumpi kohtumist, mis peaks aset leidma 12. juunil Singapuris.

Kaheksat Lõuna-Korea ajakirjanikku naaberriiki aga ei lubatud, sest Pyongyang katkestas protestiks USAga peetavate sõjaväeõppuste vastu kõik kõrgetasemelised kontaktid Souliga.

Ohtu on sattunud ka Kimi ja Trumpi tippkohtumine. Pingelise olukorra tõttu sõitis Lõuna-Korea president Moon Jae-in Washingtoni Trumpiga kohtuma.

Suurbritannia, Venemaa, Hiina ja USA ajakirjanikud lahkusid Pekingist Põhja-Koreasse tšarterlennuga. Rühm, kuhu kuulub ka uudisteagentuuri Associated Press telerühm, peatub Põhja-Korea idaranniku sadamalinnas Wonsanis ja sõidab sealt riigi kirdeossa, kus asub Punggye-ri tuumarajatis.

Tuumakompleksi sulgemise tseremoonia on kavas lähipäevil, kuid sõltub ilmast.

Kompleksi sulgemises nähakse pigem žesti kui tõsist sammu, sest seal on juba tehtud kuus maa-alust katsetust ja Kimi valitsuspartei juhid ütlesid aprillis, et rohkem ei ole katsetusi vaja.

Kui see aga siiski vajalikuks osutub, võib Põhja-Korea ehitada uue katsekompleksi.

Punggye-ris toimunu kohta on jõudnud välismaailma üsna lünklikud andmed ja kahtlust äratab ka Pyongyangi otsus kutsuda sulgemiseks kohale ajakirjanikud, aga mitte rahvusvahelised tuumainspektorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles