Austraalia peapiiskop mõisteti pedofiili varjamises süüdi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peapiiskop Philip Wilson kohtusse saabumas.
Peapiiskop Philip Wilson kohtusse saabumas. Foto: PETER LORIMER / AAPIMAGE/Scanpix

Austraalia Adelaide’i peapiiskop Philip Wilson mõisteti 1970ndatel New South Walesis aset leidnud laste väärkohtlemise varjamises süüdi, vahendab Guardian.

Otsuse tegi täna teatavaks kohtunik Robert Stone ning selle alusel ootab Wilsonit ees kuni kahe aasta pikkune vangistus. Prokurör Gareth Harrison ütles kohtunikule enne otsuse teatavaks tegemist, et 67-aastane Wilson tuleb vangi panna, et heidutada teisi temasuguseid, kes üritavad varjata katoliku kiriku vaimulike kuritegusid.

Wilsonist sai kohtu otsusega kõrgeim katoliku kiriku liige, kes taolise rikkumise eest kohtu alla sattunud ja süüdi mõistetud. «Muidugi olen pettunud täna tehtud otsuses,» ütles ta lühikeses avalduses. «Pean nüüd mõtlema selle tagamaadele ja arutama järgmisi samme oma advokaatidega.»

Wilsonit süüdistati 1970ndatel nelja poissi väärkohelnud pedofiilist preestri James Fletcheri tegevuse varjamises.

Endine New South Walesi politsei peainspektor Peter Fox, kes juba varem kirikut Fletcheri tegude kinnimätsimises süüdistas, ütles, et tunneb otsuse üle suurt rõõmu. Foxi sõnul võinuks Wilsoni tegevus ära hoida vähemalt ühe ohvri ärakasutamise.

Wilsonil on diagnoositud Alzheimeri tõve algstaadium ja ta väidab, et ei mäleta paljusid asjaolusid 1970ndatest. Tunnistajate sõnul rääkisid nad Wilsonile Fletcheri tegevusest, kuid ta ei teinud seepeale midagi. Üks nüüd 50ndates tunnistaja märkis, et Wilson olevat talle öelnud, et väited on valed, sest Fletcher on hea mees.

Fletcher mõisteti laste seksuaalses ärakasutamises süüdi 2004. aasta detsembris ning ta suri 2006. aastal vanglas viibides rabandusse.

Wilsoni karistus selgub 19. juunil. Pole teada, kas ta kaebab kohtu otsuse edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles