KOHALIK VAADE. Venezuela on õpikunäide võimu õigustamisest võltsvalimistega

Javier Brandoli
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuesti Venezuela presidendiks valitud Nicolás Maduro vastased avaldamas esmaspäeval meelt riigi pealinnas Caracases. Opositsioon ärgitas inimesi valimiste eel mitte hääletama minema, kuna nende kõige populaarsematel kandidaatidel takistati valimistel osalemist.
Uuesti Venezuela presidendiks valitud Nicolás Maduro vastased avaldamas esmaspäeval meelt riigi pealinnas Caracases. Opositsioon ärgitas inimesi valimiste eel mitte hääletama minema, kuna nende kõige populaarsematel kandidaatidel takistati valimistel osalemist. Foto: Fernando Llano / AP / Scanpix

Tuntud poliitimaksiimi järgi on absoluutne enamus parlamendis kõige hullem diktatuur. See mõte on muutunud üha tähendusrikkamaks viimastel aastakümnetel, mil maailma on aina lisandunud diktatuure, mis varjavad end demokraatia katte taga, õigustades autoritaarset režiimi kallutatud valimistega.

Viimane nende riikide reas on Venezuela, kus võimud kasutasid pühapäeval toimunud valimisi selleks, et kindlustada hääletuskastide juures presidendi võimu. Opositsioon ja suurem osa rahvusvahelisest kogukonnast peab Madurot aga diktaatoriks.

Tagasi ametisse valitud Venezuela president Nicolás Maduro kogus 67,7 protsenti häältest. Need 5 823 700 häält, mis Maduro kogus, esindavad 29 protsenti Venezuela valijatest, andes chavistlikule režiimile täpselt selle, mida nad vajavad: võidu hääletusel, kus tähtsam osa tööst oli tehtud juba enne valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles