Zuckerberg palus Euroopalt vabandust (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Facebooki asutaja ja tegevjuht Mark Zuckerberg kohtus täna Brüsselis Euroopa Parlamendi presidendi Antonio Tajani ja Euroopa Parlamendi saadikutega ning palus europarlamendi ees peetud sõnavõtus vabandust andmete väärkasutuse pärast. 

Kohe oma sõnavõtu alguses palus Zuckerberg europarlamendilt vabandust valeinfo levitamise pärast, märkides, et Facebooki vahendite kasutamisega tekitati kahju.

«See oli viga,» tunnistas Facebooki asutaja.

«Kui on tegemist valeuudiste, välise sekkumisega valimistesse või kasutajate andmete väärkasutamisega arendajate poolt, siis me ei pööranud enda vastutusele piisavalt tähelepanu,» möönis Zuckerberg.

Ta lubas, et Facebook suurendab käesoleva aasta lõpuks turvalisusega tegelevate töötajate arvu kahekordseks ehk rohkem kui 20 000ni.

Zuckerbergi sõnul mõjub see märgatavalt Facebooki kasumile, kuid samas lisas ta, et inimeste turvalisus on alati tähtsam kui meie kasumi suurendamine.

Facebooki juht lubas europarlamendile, et kompaniil on kavas värvata 12 Euroopa linnast aasta lõpuks 10 000 uut töötajat.

Mõned eurosaadikud pärisid Zuckerbergilt, kas ta tunneb, et Facebook on monopol. Samuti tunti huvi, kas Facebooki saab vajalike muudatuste tegemises üldse usaldada.

Europarlamendi saadik ja Belgia ekspeaminister Guy Verhofstadt küsis aga, kas Zuckerberg tahab, et teda mäletataks kui geeniust, kes lõi digitaalse koletise, mis hävitab meie demokraatiat ja ühiskonda.

«Tõmbame siin joone alla: vihakõnele, tülinorimisele, terrorile, vägivallale ja muule säärasele ei ole meie teenustes kohta,» lubas Zuckerberg.

Kohtumine toimub samal nädalal, mil kehtima hakkab uus isikuandmete kaitse üldmäärus (GDPR). 

Kuigi algselt eeldas Zuckerberg, et kohtumine saab toimuma suletud uste taga ja sellel osalevad vaid üksikud valitud saadikud, siis sellised plaanid said kõva kriitika osaliseks. Tajani otsustas kinnise kohtumise asemel küsida Zuckerbergilt luba hoopis otseülekande organiseerimiseks, millega Facebooki asutaja ka nõustus. 

Brüsselis toimuv küsitlemine puudutab nüüdseks tegevuse lõpetanud turuanalüüsifirmat Cambridge Analytica, mis kogus USA presidendivalimiste eel Facebooki kasutajate andmeid. USA kongress kuulas Zuckerbergi seoses andmeskandaaliga üle juba aprillis.

«Olgu selleks valeuudised, välismõju valimistel või isikuandmete väärkasutamine arendajate poolt, me ei vaadanud oma kohustusi piisavalt laialt,» kavatseb Zuckerberg Euroopa Parlamendis öelda, seisis AFP-le saadetud avalduses. «See oli viga ja ma palun vabandust,» seisis uudisteagentuurile saadetud kirjas.

Zuckerberg ja Tajani kohtuvad omavahel Brüsseli aja järgi kell 18.00 (Eesti aja järgi kell 19.00). Kohtumine saadikutega saab alguse Brüsseli aja järgi kell 18.15 (Eesti aja järgi 19.15). 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles