Putini «piiramatu raadiusega» rakett suutis lennata vaid 35 kilomeetrit (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa raketikatsetus.
Venemaa raketikatsetus. Foto: AP/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin kiitles mõni kuu tagasi piiramatu tegevusraadiusega tiibraketiga. USA luureandmete kohaselt pole aga tänini suudetud korraldada edukat katsetust ja raketi kõige pikem lend on piirdunud 35 kilomeetriga.

CNBCga rääkinud allikate sõnul korraldati novembri ja veebruari vahel neli katsetust. Kõik katsetused ebaõnnestusid ja rakett kukkus enne sihtmärgini jõudmist alla.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev / AP/Scanpix

USA andmetel kestis kõige pikem katselend veidi üle kahe minuti, mille jooksul lendas rakett 35 kilomeetri kaugusele enne seda, kui kontroll kadus ning rakett alla kukkus. Lühim katsetus kestis vaid neli sekundit ja kaheksa kilomeetrit.

Relval, mida on arendatud alates 2000. aastate algusest, usutakse olevat bensiiniga töötav mootor startimiseks ja lennu ajal minnakse üle tuumajõul töötavale jõuallikale, selgitasid allikad CNBC-le.

Katsetustel ei suudetud aga tuumajõul töötavale allikale üle minna ja seetõttu jäi ka Putini poolt lubatud piiramatust raadiusest kõvasti puudu. Väidetavalt korraldati katsed kõrgete Kremli ametnike korraldusel ning ei arvestatud teadlaste hoiatustega, mille kohaselt on süsteem alles lapsekingades.

Märtsis teatas Putin, et tiibrakett suudab lõhkepea ükskõik millisesse maailma punkti kohale toimetada ning on võimeline vältima kõiki raketitõrjesüsteeme. 

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles