Venemaa maksis kinni Saksa populistide reisi Moskvasse (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frauke Petry (ees) ja Marcus Pretzell.
Frauke Petry (ees) ja Marcus Pretzell. Foto: © Fabrizio Bensch / Reuters/Scanpix

Saksamaa parempopulistliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) liidrite hulka kuuluvad poliitikud käisid eelmisel aastal eralennukiga Venemaal. Väljaande Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) andmetel maksis lennu kinni Venemaa.

Venemaad külastas toonane AfD kaasjuht Frauke Petry, tema abikaasa ja Euroopa Parlamendi liige Marcus Pretzell ning erakonna põhikirjakomisjoni toonane juht Julian Flak. Reis leidis aset eelmise aasta veebruaris ning eralennuki kasutamine läks maksma 25 000 eurot. Lennuki kasutamise eest maksis Venemaa. 

Flak ja Pretzell kinnitasid ajakirjanike andmeid. Petry, kes lahkus koos oma abikaasaga pärast eelmise aasta septembris toimunud valimisi AfDst, pole kinnitust andnud, aga pole kunagi eitanud, et viibis eelmise aasta veebruaris Moskvas.

Saksamaa Liidupäeva välisasjade komitee esimees, Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) liige Norbert Röttgen on nõudnud AfD-lt selgitust. Röttgen viitas FAZile antud intervjuus, et AfD liikmed osteti Venemaa poolt ära.

Pretzell väitis küll, et poliitikud ei lennanud Moskvasse erakonna asjadega tegelema, kuid Euroopa Parlamendi ja Saksi liidumaa parlamendi liikmetena pidanuks Petry ja Pretzell teatama parlamentidele Brüsselis ja Dresdenis oma reisi finantseerijate nimed. Seda aga ei tehtud ja kui lennukulude kinnimaksmise aktsepteerimist nähakse Saksamaa erakondade rahastamise seaduse järgi sissetulekuna, oleks tegu ebaseadusliku annetusega.

Venemaa on Euroopa paremäärmuslike erakondadega lähedasemaid sidemeid otsinud ja kasutanud sotsiaalmeediat, et rassistlike ja ksenofoobseid kandidaate toetada. Enne käesolevat juhtumit polnud aga võimalik Venemaalt tulnud raha otseselt Saksamaa erakondadega seostada.

Sama kinnitas ka roheliste ridadesse kuuluv Liidupäeva saadik Omid Nouripour: «See on esimene kord, mil siiani vaid oletatav side on avalikuks tulnud. See on hukutav ja šokeeriv, AfD on Putini käepikendus Saksamaa parlamendis.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles