Välisministrid: Suurbritannia ja Argentina laiendavad sidemeid

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti välisminister Boris Johnson ja Argentina välisminister Jorge Faurie teisipäeval Buenos Aireses.
Briti välisminister Boris Johnson ja Argentina välisminister Jorge Faurie teisipäeval Buenos Aireses. Foto: AFP/SCANPIX

Suurbritannia-Argentina

Suurbritannia ja Argentina loodavad kaubandussidemeid hoogustades ja Falklandi saarte küsimust kõrvale jättes oma pingelisi suhteid parandada, ütlesid kahe riigi välisministrid teisipäeval Buenos Aireses.

"Vastab tõele, et me teeme praegu päris palju koos ja rajame partnerlust julgeoleku, transpordi, tervishoiu ja tehnoloogia alal," ütles Briti välisminister Boris Johnson ühisel pressikonverentsil oma Argentina ametivenna Jorge Fauriega.

Vastates küsimusele Falklandi saarte kohta, mida tuntakse hispaaniakeelses maailmas Malviini saartena ja mille pärast Argentina ja Suurbritannia pidasid 1982. aastal maha sõja, ütles Johnson, et "meie mõlema positsioonid on hästi teada".

"Aga see ei tohiks võimatuks muuta kõike, mida me praegu partnerluse rajamiseks ja ärisuhete hoogustamiseks koos teeme," lausus Briti esidiplomaat.

"Rahvas ei taha minna sõtta," ütles Faurie. "Malviinid on põhimõttelise tähtsusega kahepoolsete suhete küsimus, kuid on ka terve hulk valdkondi, milles me oleme huvitatud usalduse taastamisest." 

Need hõlmavad kaubandust ja investeeringuid, transporti, tervishoidu, koostööd Antarktikas, ühisprojekte hariduses, inimõiguste ja soolise võrdõiguslikkuse alal, lausus ta.

Falklandi sõda algas 1982. aasta 2. aprillil, kui Argentina väed hõivasid diktaator Leopoldo Galtieri käsul saarestiku. London saatis saari tagasi vallutama Briti ekspeditsioonijõud. Relvakonfliktis hukkus kokku 649 Argentina sõdurit, 255 Briti sõdurit ja kolm tsiviilelanikku ning see lõppes brittide võiduga.

Suurbritannia keeldub 1833. aastast selle valduses olevate saarte staatuse üle läbirääkimisi pidamast, mida nõuab Argentina, väites, et ligi 3000 saareelanikku hääletasid 2013. aasta referendumil Ühendkuningriigi koosseisu jäämise poolt.

Argentina ja Suurbritannia kaaluvad ka lisalennu sisseviimist Falklandi saartele mõnest Lõuna-Ameerika riigist, mis hõlmaks vahepeatust Argentinas.

"Kas ja kui see peaks juhtuma, loodan olla sellel lennul esimeste reisijate seas," lausus viimase 25 aasta jooksul esimese Briti välisministrina Argentinat külastav Johnson.

Pühapäeval asetas ta pärja Buenos Aireses asuva Falklandi sõjas langenud sõdurite mälestustahvli juurde.

Briti välisminister viibib Argentinas piirkondliku ringreisi raames, mis hõlmab G20 välisministrite kohtumist Buenos Aireses ning visiite Peruusse ja Tšiilisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles