Soul: Lõuna-Korea ajakirjanikud said loa Põhja-Koreasse sõita

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliidipilt Punggye-ri polügoonist.
Satelliidipilt Punggye-ri polügoonist. Foto: Reuters/ScanPix

Korea

Pyonygang andis Lõuna-Korea ajakirjanikele viimasel minutil loa tulla kajastama Põhja-Korea tuumarajatise sulgemist, teatas Soul kolmapäeval.

Põhja-Korea teatas varem sel kuul, et plaanib täielikult hävitada Punggye-ri tuumapolügooni riigi mägises kirdeosas.

Rajatise hävitamine peaks Põhja-Korea teatel toimuma sõltuvalt ilmast kolmapäeva ja reede vahel.

Esialgu kutsuti sündmust kajastama käputäis välisajakirjanikke, teiste seas lõunakorealasi ning teisipäeval lendasid Pekingist Põhja-Korea Wonsani linna Hiina, Suurbritannia, USA ja Vene ajakirjanikud. Sealt sõidutatakse nad bussi ja rongiga tuumakompleksi.

Lõuna-Korea pressikorpus aga jäeti Soulis lennukist maha pärast seda, kui Lõuna-Korea võimud ei olnud saanud Pyongyangilt infot selle kohta, kas nende ajakirjanikud riiki lubatakse.

Soulis asuv ühinemisministeerium teatas kolmapäeval, et Pyongyang on nüüdseks andnud neile loa. "Valitsus rakendab kiiresti vajalikke meetmeid, nagu Põhja-Korea külastusloa andmine ja transpordi võimaldamine," teatas ministeerium.

Selle kohta, kuidas Lõuna-Korea ajakirjanikud naaberriiki viiakse, infot ei jagatud.

Põhja-Korea tuumakompleksi sulgemises nähakse pigem žesti kui tõsist sammu, sest seal on juba tehtud kuus maa-alust katsetust ja Kimi valitsuspartei juhid ütlesid aprillis, et rohkem ei ole katsetusi vaja.

Kui see aga siiski vajalikuks osutub, võib Põhja-Korea ehitada uue katsekompleksi.

Punggye-ris toimunu kohta on jõudnud välismaailma üsna lünklikud andmed ja kahtlust äratab ka Pyongyangi otsus kutsuda sulgemiseks kohale ajakirjanikud, aga mitte rahvusvahelised tuumainspektorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles