Pompeo sõnul valmistub USA endiselt tippkohtumiseks Põhja-Koreaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidendist Donald Trumpist ja Põhja-Korea liidrist Kim Jong-unist rääkiv teleuudis Lõuna-Koreas.
USA presidendist Donald Trumpist ja Põhja-Korea liidrist Kim Jong-unist rääkiv teleuudis Lõuna-Koreas. Foto: Lee Jin-man / AP /Scanpix

Ühendriikide välisminister Mike Pompeo ütles, et USA valmistub endiselt tippkohtumiseks Põhja-Koreaga ja rihib selle toimumisajana 12. juunit.

USA president Donald Trump teatas eile, et tema plaanitav kohtumine Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga 12. juunil Singapuris võib edasi lükkuda.

Pompeo ütles, et välisministeerium ja Valge Maja jätkavad pingutusi tagamaks täielikku valmisolekut tippkohtumiseks muutumatutel eesmärkidel: saavutada Põhja-Korea tuumavabaks muutmine ja luua tingimused, et ta ei ähvardaks enam maailma.

«Kui meil õnnestub tuumavabaks muutmine joonde ajada, siis on Ameerika võimeline andma neile palju asju, mis muudaksid Põhja-Korea inimeste elu paremaks,» lausus USA välisminister, korrates oma varasemat pakkumist majandusabist Pyongyangile vastutasuks tuumarelvadest loobumisele.

Põhja-Korea asevälisminister Kim Kye-gwan lükkas 16. mail tagasi Pompeo pakkumise USA majandusabist Pyongyangile juhul, kui riik loobub tuumarelvadest. «Me pole kunagi oodanud USA-lt toetust meie majanduse ülesehitamisele ja me ei sõlmi sellist kokkulepet ka tulevikus,» sõnas ta.

Ühendriikide välisminister keeldus andmast hinnangut tippkohtumise toimumise tõenäosusele.

Pompeo on kohtunud viimase kahe kuu jooksul Pyongyangis Kimiga kaks korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles