Rootsi andis välja köite, milles jagatakse sõjaks valmistumise juhtnööre

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsis avaldatud brošüür, mis jagab tsiviielanikele juhiseid ja nõu konfliktiolukorraks.
Rootsis avaldatud brošüür, mis jagab tsiviielanikele juhiseid ja nõu konfliktiolukorraks. Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS/Scanpix

Rootsis avaldatud 20 lehekülge pikk «Kui saabub sõjakriis» nime kandev köide annab nõu, kust saada puhast vett ja pommivarjend ning kuidas märgata propagandat, vahendab Reuters.

Tegu on esimese taolise avaliku kampaaniaga pärast külma sõja lõppu. Seal rõhutatakse omakorda rootslastele, et neil on kohustus tegutseda, kui mõni teine riik peaks ründama. «Me ei anna kunagi alla,» seisab selles.

Raamatu välja andnud, kaitseministeeriumi haldusalasse kuuluv Rootsi tsiviilkaitseagentuur ei täpsustanud, kust nende hinnangul rünnak saabuma peaks. «Isegi, kui Rootsi on mõnest teisest riigist turvalisem, eksisteerivad siiski ka ohud.»

Venemaa on korduvalt rõhutanud, et nad ei sekku teiste riikide siseasjadesse ja süüdistanud lääne jõude russofoobia õhutamises. Rootsi aga nimetab samaaegselt Vene agressiooni põhjuseks, miks käiku on lastud hulk julgeolekumeetmeid, sealhulgas vägede saatmine Gotlandi saarele.

2016. aastal otsustas Rootsi valitsus, et kaitsekulutusi asutakse üle aastate taas suurendama.

Juhtnöördega brošüür peaks jõudma kõigi 4,8 miljoni rootslaseni järgmisel nädalal. Seal hoiatatakse muuhulgas, et kriisi ajal tekib puudus toidust, ravimitest ja kütusest. Nimekirja toitainetest, mis kodus peaksid igaks juhuks varutud olema kuuluvad näiteks kaerapiim, Bolognese kastme konservid, lõhepallid, tortilla krõpsud ja sardiinid.

Lisaks leiab sellest õhurünnaku hoiatuse kirjelduse.

Rootsi pole sõda pidanud enam kui 200 aastat. Teise maailmasõja ajal olid nad ametlikult neutraalsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles