KOHALIK VAADE. Makedoonia tülis on küsimus enamas kui nimes

Vassilis Nedos
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtudes eelmisel neljapäeval Sofias olid Kreeka peaminister Aléxis Tsípras (paremal) ja tema Makedoonia kolleeg Zoran Zaev veel heatujulised. Kõigest mõni päev hiljem olid kummagi riigi opositsiooni esindajad nende lootustandva kompromissi põhja lasknud.
Kohtudes eelmisel neljapäeval Sofias olid Kreeka peaminister Aléxis Tsípras (paremal) ja tema Makedoonia kolleeg Zoran Zaev veel heatujulised. Kõigest mõni päev hiljem olid kummagi riigi opositsiooni esindajad nende lootustandva kompromissi põhja lasknud. Foto: Dimitar Dilkoff / AFP / Scanpix

Pikalt kestnud vaidlus Kreeka ja (Endise Jugoslaavia Vabariigi) Makedoonia vahel on taas rambivalguses: läinud nädalal kohtusid kahe riigi peaministrid Bulgaaria pealinnas Sofias ja 26 aastat kestnud ummikust väljamurdmine tundus järsku realistlik.

Jõuti kokkuleppele, et nimevariant, millelt baasilt saaks kõnelusi jätkata ja mis vaigistaks mõlema poole muresid, võiks olla makedoonia keeles Ilindenska Makedonija. Ilinden on makedoonia-, serbia- ja bulgaariakeelne vaste eelijapäevale.

Esmaspäevaks oli aga lepe juba surnud. Kummagi riigi opositsiooniparteid keeldusid valitsuste plaani toetamast. Veelgi enam, kui valitsus Skopjes jätkuvalt toetab Ilindenska Makedonija nime võimaliku kompromissvariandina, siis Kreeka võimud on astunud otsustava sammu tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles