Rootsi endise peaministri Olof Palme mõrva asjas on ilmnenud uus kahtlusalune (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olof Palme 1984. aastal
Olof Palme 1984. aastal Foto: SCANPIX

Rootsi ajakiri Filter avaldas oma viimases numbris artikli, milles kirjeldab riigi endise peaministri Olof Palme väidetavat mõrvarit kui valitsusjuhi suhtes vaenulikult meelestatud isikut, kes oskas kasutada tulirelvi. Artikli kirjutanud ajakirjanik on oma uurimismaterjalid edastanud politseile.

«See isik on uurimise käigus varem ette tulnud, kuid kõrvale heidetud,» ütles ajakirja Filter peatoimetaja Mattias Göransson Rootsi avalikõiguslikule telekanalile SVT.

Sotsiaaldemokraadi Palme mõrva hakkas ajakirjanik Thomas Pettersson uurima 12 aastat tagasi. Kuue aasta eest arutas ta asja Filteri peatoimetaja Göranssoniga ning alustas tükk haaval juhtumiga tegelemist. Ajakirjanike sõnul on tegu näitega politseitöö läbikukkumisest, mille tõttu pole Palme mõrvarit kunagi süüdi mõistetud.

Uurimise tulemusel on ajakirjanikud jõudnud järeldusele, et Olof Palme lasi 1986. aasta veebrauris maha mees, kes oli kahtlusaluste ringis päris algusest peale, kuid kelle politsei heitis kõrvale.

Mees, keda Filter peab mõrvariks, olevat olnud Palme suhtes vaenulikult meelestatud ning suhelnud teiste samal arvamusel inimestega. Ka olevat ta osanud kasutada tulirelvi – fakt, mis seni oli teadmata –, sest ta kuulus laskeklubisse.

Samuti oli tal lähedane sõber, kes oli tuntud USA-meelne ning kogus relvi, sealhulgas oli viimasel Filteri andmeil mitu sama kaliibriga revolvrit, nagu kasutati Olof Palme mõrvamiseks.

«Mees, kes on meie arvates mõrvar, töötas samas kvartalis,» ütles Thomas Pettersson, viidates Palme mõrvapaiga ümbrusele Stockholmi kesklinnas Norrmalmil.

Ajakirjanikud on edastanud kogutud materjali Palme juurdlusega tegelevatele uurijatele, kes väidetavalt on mehe isikust väga huvitatud.

Kõnealune mees suri juba mitu aastat tagas ning tema endise abikaasa väitel ei olnud mees küll Palme tapmisele vastu, kuid poleks olnud suuteline mõrva ise elluviima.

Olof Palme tapeti 1986. aasta 28. veebruariõhtul, kui ta jalutas koos naise Lisbetiga kinost koju. Mõrvar tulistas Palmet selga, kui nad olid sisenemas Hötorgeti metroojaama. Seejärel tulistas ta teise lasu Palme naise suunas ja põgeneset. Palme suri silmapilkselt, Lisbet Palmet kuul ei tabanud.

Palme mõrv on siiani lahendamata. 1988. aasta detsembris arreteeriti mõrvas kahtlustatavana Stockholmi allilmas tuntud Christer Pettersson. Lisbet Palme tuvastas ta oma mehe tapjana, ning Pettersson läks kohtu alla, kus ta mõisteti 27. juunil 1989 süüdi, kuid ringkonnakohus vabastas ta hiljem süüdistuse vähese tõendatuse tõttu.

1990. aastate lõpus tuli ilmsiks uusi tõendeid Petterssoni vastu, kuid mais 1998 keeldus Rootsi ülemkohus uut menetlust alustamast.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles