Kõnelused Nicaragua opositsiooni ja valitsuse vahel seiskusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maskeeritud meeleavaldaja valvamas barrikaadi Nicaragua riikliku ülikooli juures Managuas.
Maskeeritud meeleavaldaja valvamas barrikaadi Nicaragua riikliku ülikooli juures Managuas. Foto: Alfredo Zuniga / AP / Scanpix

Nicraguas seiskusid kõnelused president Daniel Ortega valitsuse ja opositsiooni vahel, teatas läbirääkimisi vahendanud kardinal.

Pühapäeval tänavale meelt avaldama tulnud tuhandete nicaragualaste sõnul rikkus valitsus kahepäevast vaherahu, milles lepiti kokku kiriku vahendatud kõnelustel.

Managuas asuva ülikooli tudengite sõnul ründasid politseinikud neid ülikoolilinnaku juures laupäeva õhtul ning vahejuhtumi käigus sai kuulitabamusest haavata neli tudengit.

President ja opositsioon pidasid katoliku kiriku vahendatud kõnelustel esimese dialoogivooru pealinnas Managuas eelmisel neljapäeval ning läbirääkimistel osalesid lisaks presidendile ja valitsuse esindajatele proteste juhtivate üliõpilaste esindajad ning mõnede äriühenduste ja ametiühingute esindajad.

Rahutused on Ortega 11 aastat kestnud võimuperioodi tõsiseimad. Esialgu sotsiaalkindlustussüsteemi kärbetest ajendatud protestid kasvasid üle laiemaks rahulolematuseks president Ortega valitsusega.

Meeleavaldused presidendi vastu eskaleerusid aprilli keskpaigas ning politsei reaktsioon on olnud äärmiselt karmikäeline.

Inimõigusorganisatsioonide sõnul on rahutustes surma saanud 58 inimest, enamik neist meeleavaldajad.

Rahutuste ajendiks saanud pensionireformiga oleks kasvanud töötaja ja tööandja panus tulevasse pensionisse, kuid pensionisummad kahanenuks viis protsenti. Esmalt hakkasid mässama üliõpilased ning protestimeeleolud levisid seejärel kiiresti teistesse ühiskonnakihtidesse. Nüüdseks on valitsus reformikavast loobunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles