Video: Hawaii vulkaanipurske tekitatud praod ähvardavad neelata elumaju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elumaja Hawaiil Leilani Estatesi asumis. Vulkaanipurske põhjustatud maavärinad on joone all pinnase lõhestanud.
Elumaja Hawaiil Leilani Estatesi asumis. Vulkaanipurske põhjustatud maavärinad on joone all pinnase lõhestanud. Foto: Tam Hunt / Facebook

Pärast seda, kui Hawaii Suursaarel hakkas mai alguses purskama Kilauea vulkaan, on sealsete elanike kodusid lisaks laavale, vulkaanituhale ja mürgistele gaasidele ähvardamas nüüd ka maavärinatest põhjustatud praod pinnases.

Vulkaanist läänes asuvas Leilani Estatesi asumis on praod pinnases sedavõrd suured, et ähvardavad neelata terveid maju.

Kohalik elanik Tam Hunt pildistas selle nädala hakul oma naabri maja, mille vundamendi alt jooksevad läbi halvaendelised laiad praod. Kuigi maja seisab veel püsti, tundub selle üks nurk olevat kohe-kohe sisse langemas.

«Ma nägin perekonda kontrollimas oma kodu reedel ja pragu polnud siis sedavõrd hull. Ma läksin esmaspäeval tagasi ja nägin, et asi oli läinud kehvemaks, nii et saatsin omanikule selle kohta tekstsõnumi,» rääkis Hunt CNNile.

Tema sõnul on naabri pere elanud majas alates 1991. aastast ning kasvatanud seal suureks oma kaks last.

«Ma oletan, et maja on varsti täielikult kadunud. Iga kord kui läheme tagasi kahjusid üle vaatama, näeme, et maavärinad muudavad pragusid üha laiemaks ja laiemaks,» ütles Hunt.

Hunt ise ostis maja Leilani Estatesis kõigest aasta tagasi ning evakueeriti piikonnast selle kuu alguses, kuid on käinud kahjudega tutvumas pärast seda viiel korral.

«Mu hoov oli täis laavapritsmeid, mis olid juba õhus muutunud kiviks,» kirjutas ta oma blogis. «Vääveldioksiid on kiirelt tapnud muru ja taimed. Mu palmid hakkasid ümber kukkuma, kuna nende juured oli ära küpsenud.»

Mitmed ümberkaudsed majad asuvad otse murrangukohtadel pinnases. «Mu õnnetu naabri maja haaras see uus murrang, mis tekkis nende garaaži alla, peaaegu kohe kaasa, põletades siis nende kodu maha,» kirjutas Hunt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles