Video: Julia Skripal soovib tulevikus Venemaale naasta (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Skripal kõneles 23. mail avaldatud videos Reutersi kaamera ees salastatud asukohas Londonis.
Julia Skripal kõneles 23. mail avaldatud videos Reutersi kaamera ees salastatud asukohas Londonis. Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters / Scanpix

Inglismaal närvimürgirünnakus kannatada saanud endise Vene spiooni tütar Julia Skripal ütles eile õhtul avaldatud videopöördumises, et soovib kaugemas tulevikus Venemaale tagasi pöörduda.

Oma esimeses avalikus pöördumises pärast haiglast pääsemist meenutas Julia Skripal, kuidas ta lendas 3. märtsil Londonisse, et külastada oma isa, endist Vene topeltagenti Sergei Skripali. Päev hiljem leiti mõlemad koomasse langenuna pargipingilt Salisburyist.

«Pärast 20 päeva koomas üles ärgates tabas mind uudis, et me mõlemad olime mürgitatud,» lausus ta. «Mul on endiselt raske leppida faktiga, et meid mõlemat rünnati. Meil mõlemal on väga vedanud, et elasime selle mõrvakatse üle.»

«Meie taastumine on olnud aeglane ja äärmiselt piinarikas. Asjaolu, et kasutati närvimürki, on šokeeriv. Ma ei taha kirjeldada üksikasju, aga füüsiline ravi oli invasiivne, valulik ja masendav,» kirjeldas Julia Skripal.

Julia Skripal salastatud paigas Londonis, kus Reuters temaga vestles.
Julia Skripal salastatud paigas Londonis, kus Reuters temaga vestles. Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters / Scanpix

Video on filmitud salastatud kohas Londonis, kus ta viibib politsei valve all. Salisbury piirkonnahaiglast pääses Julia Skripal välja viis nädalat pärast mürgitamist ning alates sellest pole ta avalikkuse ette ilmunud. Tema isa, endine Vene luureohvitser Sergei Skripal pääses haiglast eelmisel nädalal.

Julia Skripali sõnul teeb ta edusamme, kuid samas möönis naine, et tema «elu on talle peale surutud laastavate muutuste tõttu pööratud pea peale nii füüsiliselt kui ka emotsionaalselt».

«Ma võtan asju päev haaval ja tahan aidata hoolitseda oma isa eest kuni tema täieliku paranemiseni. Pikas perspektiivis loodan ma pöörduda tagasi oma riiki.»

Skripal kõneles vene keeles Reutersile. Ta lisas videole avalduse, mille ta enda väitel kirjutas ise nii vene kui ka inglise keeles. Venekeelses versioonis olid mitmed kohad läbikriipsutatud ja muudetud. Pärast oma avalduse kaamera ees ette lugemist allkirjastas ta mõlemad dokumendid.

Julia Skripali allkirjastatud venekeelne avaldus meediale.
Julia Skripali allkirjastatud venekeelne avaldus meediale. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Küsimustele keeldus Julia Skripal vastamast.

Skripal ei rääkinud sellest, keda ta peab rünnaku korraldajaks või miks tema arvates teda ja ta isa rünnati.

Video kandis üle ka Vene riigitelevisioon.

Kreml väitis täna, et Julia Skripali võidi survestada videoavalduses teatama, et ta ei ole esialgu valmis Venemaale naasma .

«Meil ei ole põhjust seda usaldada ega uskuda,» ütles president Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov video kohta. «Me ei tea endiselt, millises seisundis on Julia Skripal, me ei tea, kas ta tegi selle avalduse omal vabal tahtel või teda survestati.»

Vene suursaadik Londonis Aleksander Jakovenko on korduvalt nõudnud juurdepääsu Julia Skripalile.

Pärast videoavaldust väljendas saatkond heameelt, et Skripali tervis on korras, kuid oletas, et teda võidakse Suurbritannias tahtevastaselt kinni hoida. Vene saatkond kordas ka nõudmist naisega kohtuda.

Sergei ja Julia Skripali mürgitamises süüdistatakse Venemaad, kuid Moskva eitab seda.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles