Põhja-Korea lammutas oma ainsa tuumapolügooni (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine vaatamas Souli raudteejaamas teleekraani, millel on näha värske satelliidipilt Punggye-ri tuumapolügonist.
Naine vaatamas Souli raudteejaamas teleekraani, millel on näha värske satelliidipilt Punggye-ri tuumapolügonist. Foto: Ahn Young-Joon / AP / Scanpix

Põhja-Korea teatas neljapäeval oma ainsa teadaoleva tuumakatsepolügooni täielikust lammutamisest plahvatustega, mis muutsid rajatise kasutuskõlbmatuks.

«KRDV tuumarelvainstituut pidas 24. mail põhjas asuva tuumakatsepolügooni täieliku lammutamise tseremoonia, et tagada tuumakatsetuste lõpetamise läbipaistvus,» ütles instituut ingliskeelses avalduses, mille edastas riiklik uudisteagentuur KCNA.

Instituudi sõnul õhiti plahvatustega kõik tunnelid ja suleti nende sissepääsud, samuti lasti õhku vaatluspunktid ja valvetornid.

Tuumarelvainstituudi teatel oli kaks mäe sisemuses asunud tunnelit enne purustamist kasutusvalmis, korraldamaks väga võimsaid maa-aluseid tuumakatsetusi.

Tuumapolügooni lammutamise ajal ei täheldatud radiatsioonitaseme tõusu, lisas instituut.

Pyongyang kutsus Punggye-ri polügooni sulgemisele välisajakirjanike delegatsiooni. Külastajate grupis on Ameerika Ühendriikide, Lõuna-Korea, Suurbritannia, Hiina ja Venemaa ajakirjanikud.

«Oli suur plahvatus, seda oli tunda. Su pihta lendas puru ja kuumust. See oli äärmiselt vali,» ütles Briti Sky Newsi ajakirjanik Tom Cheshire.

Terve neljapäeva oli kuulda mitmeid plahvatusi, alates kella 11 hommikul kuni 16.15ni õhtul, teatas Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap.

Punggye-ris on läbi viidud kõik kuus Põhja-Korea tuumakatsetust. Viimane, Pyongyangi teatel vesinikpommi katsetus mullu septembris, oli kõikidest kõige võimsam.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles