Europarlamendi veebileht saab uue andmekaitsemäärusega kooskõlla alles paari nädala pärast (1)

Merili Arjakas
, Suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu lipud
Euroopa Liidu lipud Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters/Scanpix

Uus Euroopa Liidu isikuandmete kaitse üldmäärus hakkab kehtima 25. mail, kuid Euroopa Parlamendi enda veebileht saab sellega kooskõlla alles 6. juuniks.

Igapäevakasutajatele on kõige rohkem olnud näha selle teavitamiskohustust puudutavad sätted. Need on suured bännerid veebisaitidel või lisakirjad emailis, mis nõuavad kasutaja nõustumist tema kohta andmete kogumisega.

Suur osa teistest andmete kogumise ja kaitse reeglitest hakkavad ennekõike kehtima veebilehtede omanikele. 

Intervjuus Die Zeit ajalehele väitis ELi õigus- ja tarbijaküsimuste ning soolise võrdõiguslikkuse volinik Věra Jourová, et andmekaitseseaduse kehtestamine on nii lihtne, et isegi tema saaks sellega hakkama.

Siiski ei ole Euroopa Liidu institutsioonide enda veebilehed veel kõiki vajalikke muudatusi sisse viinud. 

Niisamuti kui paljud teised veebilehed, kasutab Euroopa Parlamenti lehekülg oma külastajate kohta info kogumiseks Google Analytics tööriista. Selle kaudu hoiustab Google serverites kõikide külastajate IP-aadresse.

Uue seaduse järgi peab Google ümber genereerima IP-aadressi viimased numbrid, et poleks võimalik kokku viia kasutajat ja tema andmeid. Vastasel korral peab kasutaja andma enda teabe hoidmiseks nõusoleku. 

Vastav tööriist kasutajate andmete anonüümseks muutmiseks on ka välja töötatud, kuid Euroopa Parlament ei ole seda lehekülje koodi lisanud. 

Euroopa Parlamendi teatel on üleminek Google Analyticsilt mõnele teisele süsteemile väga ajamahukas ja parlament teeb seda 6. juunil. 

Küll aga ei puuduta uus isikuandmete kaitse kord tegelikult Euroopa Parlamenti. 

«25. mail kehtima hakkav Euroopa Liidu isikuandmete kaitse üldmäärus ei puuduta Euroopa Parlamenti. Euroopa Parlamendi (ja teiste Euroopa Liidu asutuste) tegevus käib isikuandmete töötlemist puudutava Euroopa Komisjoni määruse number 45/2001 alla, mida parasjagu uuendatakse,» teatas Euroopa Parlament.

Tõenäoliselt kiidetakse muudatused heaks septembris ning need hakkavad kehtima 20 päeva pärast seda.   

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles