Hiina kutsus Ühendriike ja Põhja-Koread üles näitama head tahet (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalakäija möödumas Tokyos ekraanist, millel jookseb uudis Donald Trumpi ja Kim Jong-uni kohtumise tühistamises kohta.
Jalakäija möödumas Tokyos ekraanist, millel jookseb uudis Donald Trumpi ja Kim Jong-uni kohtumise tühistamises kohta. Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP / SCANPIX

Pärast USA presidendi Donald Trumpi eilset otsust jätta ära kohtumine Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga kutsus Hiina täna kaht riiki kannatlikkusele ja soovitas neil näidata üles head tahet.

«Poolsaare olukorra hiljutine leevendus ei ole tulnud kergelt, poliitiline protsess seisab silmitsi harukordse ajaloolise võimalusega,» ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Lu Kang ajakirjanikele.

«Me loodame, et Korea Rahvademokraatlik Vabariik ja USA suudavad praeguses olukorras hiljutisi edusamme hinnata, jääda rahulikuks, näidata üles head tahet, liikuda samas suunas edasi ning jääda truuks poolsaare tuumadesarmeerimise edendamisele,» sõnas ta.

Trump teatas neljapäeval, et jätab Pyongyangi vaenulikkuse tõttu ära 12. juunile kavandatud tippkohtumise Kimiga.

USA ja Põhja-Korea tippkohtumine pidi kinnistama Lõuna- ja Põhja-Korea 27. aprilli tippkohtumisel saavutatud edu.

Korea poolsaare tuumakriis on Pyongyangi suhteid traditsioonilise liitlase Pekingiga tõsiselt pingestanud. Hiina on toetanud mitut ÜRO Julgeolekunõukogus vastuvõetud sanktsioonipaketti Põhja-Korea vastu.

Hiina president Xi Jinping on võõrustanud kahe kuu jooksul Kimi kaks korda. Trump vihjas nädala algul enne tippkohtumise tühistamist, et Hiina presidendil võis olla mõju Põhja-Korea liidrile, kelle seisukohad Xiga kohtumise järel märgatavalt karmistusid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles