Hispaania sotsialistid püüavad peaministrit ametist kangutada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mariano Rajoy.
Mariano Rajoy. Foto: OSCAR DEL POZO/AFP/Scanpix

Hispaania suurim opositsioonipartei Sotsialistlik Tööpartei algatas täna peaminister Mariano Rajoy konservatiivide vähemusvalitsuse umbusaldamise.

Sammu tingis Hispaania riigikohtu eilne otsus, mille kohaselt jäi valitsev Rahvapartei süüdi mitme kõrge parteiliikme pistisevõtmisest kasusaamises.

Hispaania Sotsialistlik Tööpartei esitas umbusaldusavalduse parlamendi alamkojas, ütles sotsialistide pressiesindaja AFP-le.

Umbusaldusavalduse läbiminekuks vajavad sotsialistid 176 rahvaesindaja toetust, mis on opositsiooni lõhestatust arvestades keeruline ülesanne.

Rahvaparteil on 350-kohalises saadikutekojas 134 kohta ja ta valitseb paremtsenstristliku Ciudadanose ja väikeste regionaalparteide toel.

Ciudadanos teatas täna, et nõuab ennetähtaegseid valimisi, kuid ei toeta Rajoy valitsuse umbusaldamist.

Hispaania parlament on äärmiselt killustunud, sotsialistidel ja vasakäärmuslikul Podemosel ei piisa Rajoy kukutamiseks oma jõududest.

Hispaania riigikohus mõistis neljapäeval aastatel 1999.–2005 aset leidnud korruptiivsete tehingute eest vangi 29 inimest, kellele määrati korruptsiooni, omastamise ja rahapesu eest kokku 351 aastat trellide taga.

Kohus ei pea Rahvaparteid tehingutega otseselt seotuks, kuid leidis, et erakond sai neist tulu. Rahvaparteil tuleb maksta tagasi riigikassasse 245 000 eurot.

Tegemist on Hispaanias esimese juhtumiga, kus valitsuspartei kohtus süüdi mõistetakse.

Ajakirjanduse hinnangul on kohtuotsus võimuerakonnale hävitav hoop.

Kohtuotsus kahjustab oluliselt aastatel 1996–2004 ja seejärel alates 2011. aasta detsembrist riiki juhtinud partei usaldusväärsust, leiab päevaleht El Pais.

Neljapäeval kohtuotsuseni jõudnud juhtum ei ole kaugeltki ainus Rahvaparteid kahjustanud korruptsiooniskandaal.

Mai algul ilmunud avaliku arvamuse uuringu põhjal toetab Rahvaparteid 24 protsenti hispaanlastest, 2016. aasta juunivalimistel hääletas nende poolt 33 protsenti valijaist, millega edestati napilt Ciudadanost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles