Armeenia nõuab Mägi-Karabahhi kaasamist piirkonda puudutavatesse kõnelustesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mägi-Karabahhi sõjatsoon.
Mägi-Karabahhi sõjatsoon. Foto: SCANPIX

Tunnustamata Mägi-Karabahhi vabariik tuleb kaasata Mägi-Karabahhi konflikti lahendamise läbirääkimistesse, ütles Armeenia välisminister Zograb Mnatsakanjan.

«Meie peasiht on Mägi-Karabahhi kaasamine läbirääkimistesse eranditult Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Minski rühma raames,» ütles Mnatsakanjan ajakirjanikele.

Kommenteerides USA presidendi Donald Trumpi sõnu Mägi-Karabahhi konflikti lahendamise võimalusest lähikuudel, ütles ta, et kiiret lahendust ihkavad kõik.

«Kuid lahendus peab kajastama meie huve, püüdlusi, eesmärke. Loomulikult räägime kompromissist, kuid aluseks peavad olema meie eesmärgid ja huvid, Mägi-Karabahhi rahva õigus enesemääramisele,» ütles välisminister.

Tema sõnutsi tuleb säilitada läbirääkimiste dünaamika.

Aserbaidžaan on vastu tunnustamata Mägi-Karabahhi vabariigi kaasamisse läbirääkimistesse ega pea seda konfliktipooleks.

Mägi-Karabahh on peamiselt armeenlastega asustatud endine Aserbaidžaani autonoomne oblast, mille staatuse üle puhkes 1980. aastate lõpus relvastatud konflikt aserite ja armeenlaste vahel. Lahingutes hukkus hinnanguliselt 30 000 inimest ja ala läks Armeenia ja kohalike separatistide kontrolli alla.

Aserbaidžaan ja Karabahhi separatistid pole pärast 1994. aasta relvarahulepet kunagi rahulepet sõlminud ning piiriülesed tulevahetused on sagedased.

2016. aasta aprillis leidis aset viimase 20 aasta tõsiseim vägivallapuhang, mis nõudis üle saja inimelu. Vastasseisu käigus kasutati raskerelvastust ning mille tulemusena suutsid Aserbaidžaani väed hõivata mõned Armeenia ja selle toetatud separatistide käes olevad alad.

Olukorra lahendamist on siiani üritanud edutult vahendada OSCE Minski rühm, kuhu kuuluvad Aserbaidžaan, Armeenia, Valgevene, Saksamaa, Itaalia, Rootsi, Soome ja Türgi ning kaaseesistujateks on Venemaa, USA ja Prantsusmaa.

USA president Donald Trump teatas eile, et on valmis koostööks Aserbaidžaaniga Mägi-Karabahhi tüli rahumeelseks lahendamiseks.

«Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Minski rühma kaaseesistujariigina on USA valmis koostööks teiega Mägi-Karabahhi tüli rahumeelseks ja stabiilseks lahendamiseks. Järgnevatel kuudel otsime võimalusi tüli lahendamiseks ja see võimaldab USA-Aserbaidžaani suhteid veelgi parandada,» seisis Trumpi õnnitluses Aserbaidžaani presidendile Ilham Alijevile Aserbaidžaani Demokraatliku Vabariigi loomise sajanda aastapäeva puhul, mida tähistatakse 28. mail.

Trump rõhutas, et USA on valmis partnerluseks Aserbaidžaaniga piirkondlikele väljakutsetele vastuseismiseks.

«Teeme edukat koostööd julgeoleku ja terroritõrjevallas, pikki aastaid oleme ajanud ühiselt energeetika-asja, mille tulemuseks on Lõuna gaasikoridor Euroopa energiajulgeoleku tagamiseks,» märkis Trump.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles