Holland, Austraalia ja Ukraina on valmis MH17 allatulistamise pärast esitama Venemaa vastu hagi (33)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi välisminister Stef Blok kõnelemas ajakirjanikega sammudest, mida on kavas astuda Malaysia Airlines lennu MH17 uurimisel ilmnenud informatsioonist tulenevalt.
Hollandi välisminister Stef Blok kõnelemas ajakirjanikega sammudest, mida on kavas astuda Malaysia Airlines lennu MH17 uurimisel ilmnenud informatsioonist tulenevalt. Foto: BART MAAT / AFP

Holland ja Austraalia peavad Venemaad Malaysia Airlinesi lennu MH17 allatulistamise eest vastutavaks, mittõttu võidakse anda mahukas uurimistoimik nüüd üle rahvusvahelisele kohtunikule või organisatsioonile. Ka Ukraina tahab hagiga ühineda.

Uurimismeeskond teatas eile, et MH17 alla tulistanud rakett BUK-TELAR tuli Venemaal Kurskis asuvast 53. õhutõrje raketibrigaadist.

Malaisia riikliku lennufirma Malaysia Airlines lend MH17 teel Amsterdamist Kuala Lumpurisse tulistati 2014. aasta 17. juulil Ida-Ukraina kohal alla. Hukkusid kõik 298 pardalolnut, kellest 196 olid Hollandi kodanikud. Kokku oli lennukis 17 riigi kodanikke.

«Lend MH17 allatulistamine põhjustas kujuteldamatuid kannatusi,» ütles Hollandi välisminister Stef Blok pärast Hollandi juhitava ühise uurimismeeskonna viimaste uurimistulemuste avaldamist.

«Uurimismeeskonna järelduste põhjal on Holland ja Austraalia nüüd veendunud, et Venemaa on vastutavad BUKi süsteemi eest, mida kasutati MH17 allatulistamiseks,» lisas välisminister.

«Valitsus astub nüüd järgmise sammu ja võtab Venemaa ametlikult vastutusele,» sõnas Blok, kutsudes Venemaad alustama kõnelusi lahenduse leidmiseks, mis seaks MH17 allatulistamise tekitatud tohutu kahju ja kannatuste järel jalule õigluse.

Rahvusvahelise õiguse rikkumine

Hollandi valitsuse sõnul algatatakse riigi vastutuse küsimus juhtudel, kus riik rikub rahvusvahelist õigust, kuid see on keeruline juriidiline protsess ja selle läbiviimiseks on mitu võimalust.

«See on õiguslik tee, mida Holland ja Austraalia on nüüd otsustanud minna,» öeldi avalduses.

Ukraina president Petro Porošenko sooviks samuti Hollandi ja Austraalia hagiga ühinenda ning tegi seepärast välisministeeriumile ülesandeks teha ettepanekud, kuidas seda teha.

Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix

«Hollandi ja Austraalia otsus hageda Venemaad rahvusvahelisel tasemel Malaysia Airlinesi lennu MH17 allatulistamise pärast Donbassi kohal 17. juulil 2014 on erakordselt tähtis samm, et tagada Venemaa vastutuselevõtmine rahvusvahelise õiguse alusel oma rahvusvaheliste kohustuste järjekindla rikkumise pärast,» kirjutas Porošenko Facebookis.

Ta märkis, et see samm täiendab orgaaniliselt Ukraina tegevust ÜRO rahvusvahelises kohtus terrorismi rahastamise rahvusvahelise konventsiooni alusel.

«Andsin välisministeeriumile ülesande teha ettepanekud, kuidas ühineda Hollandi ja Austraalia algatatud protsessiga,» kirjutas president.

Üleskutse võtta vastutus

Euroopa Liit ja NATO soovitasid Venemaal võtta vastutus MH17 allatulistamise eest, kuna rahvusvaheline uurimisrühm on kindlaks teinud, et seda tulistati Vene sõjaväeosast pärit raketiga.

«Euroopa Liit kutsub Vene Föderatsiooni vastutust tunnistama,» ütles ELi välispoliitikajuht Federica Mogherini.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg tegi pärast Hollandi ja Austraalia teadet, et süüdlaseks peetakse Moskvat, samasuguse avalduse.

Venemeelne separatist Malaysia Airlinesi lennu MH17 rusudel.
Venemeelne separatist Malaysia Airlinesi lennu MH17 rusudel. Foto: MAXIM ZMEJEV/REUTERS/SCANPIX

Uurimismeeskond pole seni öelnud, kes vastutab raketi väljatulistamise eest, kuid on rõhutanud, et juurdlus jätkub.

Venemaa ütles täna, et Holland ei ole esitanud ühtki tõendit, mis kinnitaks Moskva otsest seost Malaysia Airlinesi reisilennuki allatulistamisega.

«Üks Hollandi minister helistas mulle,» ütles Vene välisminister Sergei Lavrov uudisteagentuuridele. «Neil ei ole praktiliselt mingit kahtlust, et BUK (rakett) tuli Venemaalt. Ma küsisin talt faktide kohta nende väidete tõestuseks. Ta ei esitanud mulle ühtki fakti.»

Tema väitel kasutab Holland lihtsalt tragöödiat ära oma poliitiliste eesmärkide saavutamiseks.

Moskva lükkas ka neljapäeval uurimisrühma süüdistused tagasi ja väitis, et ükski selline relv pole iial Vene-Ukraina piiri ületanud. Vene välisministeerium taunis katset diskrediteerida Venemaad rahvusvahelise kogukonna silmis.

Vene president Vladimir Putin ütles neljapäeval, et uurimismeeskonda tuleks kaasata ka Vene esindajad. «Ukrainlased osalevad, kuigi nad rikkusid rahvusvahelisi reegleid, jättes oma õhuruumi sulgemata piirkonna kohal, kus käis sõjategevus,» lausus ta.

Putin lisas, et Venemaa analüüsib uurimistulemusi ja koostab oma vastuse.

Kommentaarid (33)
Copy
Tagasi üles