Suuremat sissetulekut ennustav uuring käivitas taas Šotimaa iseseisvusdebati

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šoti iseseisvuslaste meeleavaldus mai alguses Glasgows.
Šoti iseseisvuslaste meeleavaldus mai alguses Glasgows. Foto: Andy Buchanan / AFP / Scanpix

Šoti rahvuslased taaskäivitasid iseseisvusdebati, tutvustades täna uuringut, mis näitab, et väljaspool Ühendkuningriiki teeniks keskmine šotlane aastas 4100 naela (4700 eurot) rohkem.

Šoti Rahvuspartei esimees, Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon ütles, et raport lükkab taas käima vaidlused Šotimaa iseeisvumise üle. Tõuke annavad ka visalt edenevad läbirääkimised Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise üle, mida šotlased 2016. aasta referendumil ei toetanud.

2014. aasta iseseisvusreferndum kukkus läbi, sest 55 protsenti šotlastest hääletas Suurbritannia koosseisu jäämise poolt. ELi referendumil oli aga 62 protsenti šotlastest ühendusse jäämise poolt, kuid Ühendkuningriik tervikuna otsustas lahkuda.

Nicola Sturgeon.
Nicola Sturgeon. Foto: Jane Barlow/PA Wire/Scanpix

Sturgeon hakkas tegema kohe uue iseseisvusreferendumi plaane, aga tema ind vaibus, kui küsitlused näitasid, et šotlased ei ole kuigivõrd huvitatud uuest hääletusest.

Pärast seda kaotas SNP valimistel kohti nii Edinburghi kui Londoni parlamendis. Rohujuuretasandil ei ole rahvuslased aga loobunud kihutustööst iseseisvuse nimel.

Sturgeon kirjutas reedesele raportile viidates Twittersi, et on nii palju parem arutada, kuidas maksimeerida oma potentsiaali riigina, kui keskenduda lihtsalt Brexiti kahjude vähendamisele.

Raportis on ära toodud 50 soovitust Šotimaa majanduskasvu suurendamiseks, et jõuda kannule «maailma parimatele väikeriikidele», kellena nähakse Taanit, Soomet ja Uus-Meremaad.

«Brexit tähendab pikaajalist hoopi töökohtadele ja elatustasemele,» ütles raporti autor Andrew Wilson.

«Meie raport aga vaatab, kuidas luua paremat majandust, paremat ühiskonda ja kuidas ehitada üles parem riik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles