Õhujõudude juhid: Lääs on kaotamas oma ülemvõimu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA varghävitaja F-22 Raptor.
USA varghävitaja F-22 Raptor. Foto: AP / Scanpix

Lääneriikide õhujõud on kaotamas ülemvõimu oma rivaalide üle, ütlesid Prantsuse ja Briti õhujõudude juht reedel.

«Rahvusvaheline olukord on muutunud ja kiiresti, meil on tarvis näha seda, et õhuruumi ülemvõimule on esitatud väljakutse määral, mida me pole pärast külma sõda näinud,» sõnas Briti õhuvägede ülem Stephen Hillier.

Lisaks Venemaale investeerib ka Hiina uude varghävitaja tehnoloogiasse, mis on osa kavast uuendada täielikult riigi relvajõude.

Iisraeli hävituslennuki F-16 allatulistamine Süüria kohal Süüria õhutõrjesüsteemi poolt veebruaris illustreerib ohte Läänele hästi, ütles Prantsuse õhuvägede ülem André Lanata.

«Meie vastased, meie rivaalid on mõistnud seda eelist, mida meie õhujõud meile annavad... praegu töötavad nad välja üha robustsemaid strateegiaid, et hoida meid õhku tõusmast,» sõnas Lanata.

Poliitika kujundajad peavad «tõeliselt mõistma, et õhuruumi kontrollimisele esitatakse tulevikus väljakutse pretsedenditul määral,» lisas ta.

«See on meie kaitse seisukohast suur küsimus,» rõhutas Lanata.

Hillier viibis tseremoonial Pariisis, et tähistada saja aasta möödumist Briti kuninglike õhujõudude (RAF) asutamisest.

«Praegu on selge, et riikide ja nende käepikenduste oht meie ühiskondadele ja riiklikele huvidele on omandanud mõõtmed, mida me pole Nõukogude Liidu lagunemisest saadik näinud,» ütles Hillier.

«Venemaa on kõige kõnekam ja pakilisem näide,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles