Nobeli kirjandusauhinna väljaandmine võidakse veelgi edasi lükata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobeli preemiate kätteadmise tseremoonia Stockholmis.
Nobeli preemiate kätteadmise tseremoonia Stockholmis. Foto: Henrik Montgomery/AFP / Scanpix

Nobeli tänavuse kirjandusauhinna väljaandmine võib nihkuda ka järgmisest aastast kaugemale, teatas reedel Nobeli fond.

Fondi tegevdirektori Lars Heikensteni sõnul antakse 2018. aasta preemia välja, kui Rootsi akadeemia on usaldusväärsuse taastanud või siis teinud seda «piisaval määral».

«See tähendab, et mingit 2019. aasta tähtaega pole,» lausus ta Rootsi raadiole.

Institutsioon sattus skandaali keskmesse novembris, kui Rootsi päevaleht Dagens Nyheter #MeToo kampaania valguses avaldas 18 naise tunnistused, kes väitsid, et neid vägistas või seksuaalselt ahistas mõjukas isik, kel on olnud akadeemiaga ammused sidemed.

Akadeemia 18 liikme vahel puhkenud erimeelsused selle üle, kuidas probleemiga toime tulla, viisid neist kuue lahkumiseni. Teiste seas pani ameti maha selle esimene naissoost alaline sekretär Sara Danius.

Heikensteni hinnangul peaksid mitmed akadeemia liikmed kaaluma oma positsiooni. Tema meelest ei ole enesestmõistetav, et tulevikus just Rootsi akadeemia Nobeli kirjandusauhinna saaja otsustab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles